​Вартість проїзду в маршрутках має відповідати якості послуг, а не забаганкам перевізників

Останнім часом було багато розмов про можливе підвищення вартості проїзду у Житомирських маршрутках. Це питання є актуальним для житомирян, адже важко назвати громадський транспорт міста комфортним та зручним.

Якщо житомирські чиновники та депутати міської ради все ж таки дозволять перевізникам збільшити вартість проїзду, що це означатиме для пересічних мешканців?

Начебто причиною для підвищення вартості проїзду є зростання вартості матеріальних ресурсів, паливно-мастильних матеріалів і ремонту транспорту. Хоча вартість палива, у зв’язку із здешевленням долара, навіть зменшилася. Щодо інших витрат – вони явно не збільшилися на 60 %. Адже саме на 60 % планується збільшити вартість проїзду.

Чи стоїть за збільшенням проїзду економічне обґрунтування? Скоріше за все, ні. Адже розрахунку кількості пасажирів, яку перевозять маршрутки, немає. Відповідно, не знаючи пасажиропотоку у маршрутках, неможливо робити жодних економічних розрахунків. Тому розмови, що саме 5 гривень – це обґрунтований тариф – маячня!

У сфері перевезень обертаються досить великі кошти, і власники маршрутів однозначно не працюють у збиток. Виручка, яка практично ніким не контролюється, – це сотні тисяч, а можливо і мільйони, гривень!

Так склалося історично, що власники маршрутів є або представниками влади, або дуже наближеними до неї людьми. Відповідно міська влада діє не в інтересах пасажирів, а відстоює та переживає за перевізників та їхні прибутки. Якби місцева влада в особі профільного заступника міського голови та начальника управління транспорту міської ради відстоювали та думали про мешканців міста, то питання мало б стояти по-іншому: якість послуг, а вже потім економічне обґрунтування вартості проїзду. Коли маршрутки будуть чистими, взимку теплими, а влітку обладнаними кондиціонерами, не будуть їздити переповненими пасажирами, наче шпроти в банці, їздити відповідно до графіку руху, особливо у вечірній час, коли водії будуть охайними, не грубитимуть та видаватимуть квитки – тоді можливо обговорювати збільшення вартості проїзду.

А те, що зараз нав’язується житомирянам, це підвищити вартість проїзду, але залишити незмінною якість послуг. Це недопустимо та неприйнятно. І, якщо це відбудеться, тоді стане очевидним в чиїх інтересах працює влада.

Микола Череднік