“Нормандська четвірка” за суворе дотримання перемир’я на Донбасі. Але на Сході знову загинув український солдат

У телефонній розмові, яка відбулася ввечері в понеділок, 17 квітня, лідери Німеччини, Франції, України та Росії обговорили ситуацію з дотриманням перемир’я на Донбасі.

Канцлерка Анґела Меркель, президенти Франсуа Олланд, Петро Порошенко та Володимир Путін закликали прискорити процеси обміну полоненими у форматі “всіх на всіх” та висловили занепокоєння через випадки погроз спостерігачам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Про це повідомила речниця німецького уряду Ульріке Деммер, передає DW.

Учасники розмови висловили сподівання, що “нормандський формат” продовжить свою роботу після президентських виборів у Франції, перший тур яких заплановано на неділю, 23 квітня.

Попри домовленості про перемир’я, за тиждень перед Великоднем на Донбасі загинув один український військовий. Як повідомлялося, сторони конфлікту домовлялися про припинення вогню з 1 квітня до завершення поминальних днів, які в Україні традиційно припадають на період за тиждень після Великодня.

У Києві заявляють, що за добу 17 квітня ситуація у зоні конфлікту загострилася. 

“За минулу добу підрозділи російсько-окупаційних військ 32 рази відкривали вогонь по позиціях Збройних Сил України”, – йдеться у повідомленні прес-центру Штабу Антитерористичної операції (АТО). Внаслідок обстрілів поранення отримав один український військовий. Епіцентром протистояння продовжує залишатись Приморський напрямок.