Польща поскаржиться на Росію в Гаагу

Відсутність підтримки з боку Росії не дає однозначно встановити причини цієї трагедії.

Польща вирішила звернутися до Міжнародного суду в Гаазі зі скаргою на російське слідство у справі Смоленської катастрофи, заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський у п’ятницю, 21 квітня, інформує Тиждень.

За словами польського міністра, вже протягом семи років слідство неспроможне однозначно встановити причини цієї трагедії (Смоленської катастрофи – Ред.). За його словами, винною є, між іншим, відсутність підтримки з боку Росії.

Ващиковський наголосив, що у Гаазі неоціненною стала б дипломатична підтримка Сполучених Штатів Америки. Йдеться про можливість чинити тиск на Кремль.

3 квітня Польща висунула звинувачення російським авіадиспетчерам. На думку експертів, російські авіадиспетчери давали помилкові команди екіпажеві польського урядового літака. Ту-154М від початку направляли неправильно і літак був змушений прийняти різкішу траєкторію та знижуватися швидше. Як оцінює польська підкомісія, це були свідомі дії диспетчерів.

Літак Ту-154 польського президента Леха Качинського розбився 10 квітня 2010 року під Смоленськом. Загинули 96 людей – 88 пасажирів і вісім членів екіпажу. Серед загиблих – президент, його дружина і частина керівництва країни.

У січні 2011 року контрольована російською владою МАК оприлюднила остаточний звіт про причини Смоленської трагедії, в якій всю провину за катастрофу польського урядового літака Ту-154 поклала на польську сторону, не побачивши жодної вини в діях росіян. Згодом у Росії заявили, що не видадуть Польщі уламки літака Качинського.

Як повідомлялося, 7 березня 2016 року у Варшаві розпочалося повторне розслідування Смоленської катастрофи.

Міноборони Польщі оприлюднило відеозапис зустрічі колишнього прем’єра країни Дональда Туска з російським президентом Владіміром Путіним і Сєргієм Шойгу, який обіймав у той час посаду голови МНС, в день Смоленської катастрофи.

Міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич заявив, що записи розмов Туска і Путіна в день Смоленської катастрофи суперечать підсумкам розслідування.

21 березня 2017 року Міноборони Польщі звинуватило Туска в злочинній бездіяльності у справі щодо Смоленської катастрофи. Антоній Мацеревич заявив, що голова Євроради заключив з Путіним нелегальну угоду на шкоду Польщі і повинен за це відповісти.