Росія може вторгнутись в Україну за дві-три години, – Турчинов

Росія готова в будь-який момент висунути регулярні частини армії на підтримку гібридних військ РФ на сході України, і на перехід кордону окупантам знадобиться не більше двох-трьох годин. 

Про це під час презентації програми “Стратегічне лідерство: сектор безпеки і оборони України” розповів секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, передає  LIGA.net.

Раніше Турчинов нагадавував, що з 1 липня російська армія збільшиться до 1,9 млн солдатів.

За даними секретаря РНБО, уздовж кордону України розгорнуто наземне угруповання російської армії, яка налічує до 50 тисяч військовослужбовців – і це без урахування бойовиків на тимчасово окупованій території Донбасу.

Турчинов додав, що біля кордону України держава-агресор розгортає три нових дивізії – 3-ю, 144-у і 150-у, які входять до складу трьох армій: 1-ї гвардійської танкової, 20-ї і 8-ї.

“Таке потужне військове угруповання має виключно наступальний характер. У разі прийняття Москвою політичного рішення про розширення масштабів агресії проти України, перший і другий армійські корпуси (гібридні війська РФ в Донбасі, – ред.) будуть вести наступальні дії після їх посилення російськими регулярними військами” , – пояснив він, відзначивши, що частини російської армії здатні “за дві-три години” вторгнуться в Україну.

За словами Турчинова, командування ВС РФ підтримує в постійній боєготовності угруповання Північ, розміщену на півночі окупованого Криму.

“На півострові розміщено наступальне озброєння, в тому числі ракети, які можуть нести ядерні бойові частини”, – сказав Турчинов.

Секретар РНБО підтвердив, що в Росії йде набір в окремі військові навчальні заклади, курсанти яких беруть участь в бойових діях на сході України.