Іноземні експерти закликають до прозорого конкурсу на голову Держслужби, куди уряд призначив т.в.о. одіозного “екс-регіонала” із Житомирщини

Без категорії

Американська торговельна палата в Україні закликала до прозорого конкурсу на  обрання голови Державної служби геології та надр України прозоро та згідно із законодавством.

Про це міжнародна організація повідомила на своїй сторінці у Facebook. Конкурс на цю посаду має відбутися сьогодні, 23 травня.

“Проведення конкурсу у суворій відповідності до законодавства та на відкритих засадах, зможе стати запорукою необхідного реформування галузі та забезпечення раціонального підходу до управління природними ресурсами, який стимулюватиме залучення інвестицій до одного з найперспективніших сегментів економіки”. – йдеться у відповідному зверненні.

Як писала “Gazeta.ua”, 16 травня комісія з питань вищого корпусу державної служби прийняла рішення перенести конкурс на посаду голови Держгеонадр. Причина – відсутність кворуму, а саме двох третин із 10 членів комісії мають бути присутні для кворуму. Троє осіб, однак, не з’явилося. Відтак, конкурс перенесено на 23 травня. Окрім того, за 5 днів до проведення конкурсу, 18 травня, Кабінет міністрів України призначив Олега Кирилюка новим т.в.о. голови та Миколу Фощія – першим заступником голови Держгеонадр. Однак, це урядове рішення зупинив Окружний адміністративний суд м. Києва.

Щодо обох призначенців уряду в ЗМІ та від громадських активістів лунала різка критика. Олег Кирилюк – колишній “регіонал” та одіозний начальник Держархбудінспекції у Житомирській області. Проти Миколи Фощія відкрили кримінальне провадження: чиновника зі скандалом звільнили з посади керівника держпідприємства “Південукргеологія” через нецільову розтрату коштів та мільйонні заборгованості з виплати заробітних плат. Він довів одне з найбільших геологічних підприємств України до банкрутства.