Особливості грузинської кухні

Західна і східна частини Грузії історично були схильні до впливу Туреччини і Ірану відповідно. Це вплив позначився і на кухні країни, яка також умовно ділиться за географічною ознакою. Хоча говорити про особливі відмінності не доводиться, все ж є різниця в використанні тих чи інших видів м’яса, риби, сиру, злаків і інших продуктів.

Способи приготування їжі також мають дуже цікаві відмінності. Їх осболиво засвоїли в ресторані грузинської кухні Georgian House.

Якщо говорити про м’ясні страви, то сказати про перевагу грузин якогось одного виду м’яса можна. М’ясні страви грузинської кухні готуються зі свинини, яловичини, баранини і домашньої птиці. Що стосується рибних страв, то вони займають більш скромне місце в кухні цієї країни. Улюбленою рибою залишаються представники сімейства коропових і форель, що мешкає в гірських річках. Спосіб приготування також традиційний: рибу гасять або відварюють, подаючи разом з приправами і соусами.

Особливе місце в грузинській кухні займають страви з овочів. Найбільш часто використовуваними овочами для приготування їжі є:

квасоля;

баклажани;

капуста;

буряк;

томати.

Поряд з культурними рослинами використовуються дикорослі трави: кропива, портулак, мальва та інші. Грузини дуже часто вживають в їжу бадилля буряка і кольорової капусти, а також злаки: рис, кукурудзу, чумизу.

Овочі можуть подаватися до столу сирими або після обробки: маринування, гасіння, соління, смаження або запікання. Є два основних способи приготування овочів. Перший полягає в тому, що до одного основного овочу додаються різні набори приправ (лобіо), а другий спосіб має на увазі незмінну приправу до змінюючогося набору овочів (мхали, борани).

Ще однією відмінною рисою кухні Грузії є незвичайне застосування сиру. За способом приготування грузинські сири дуже відрізняються від європейських і використовуються для гарячих страв. Сири можуть пекти, смажитися, розварюються. Не можна не згадати про широке використання в стравах грузинської кухні горіхів і пряних рослин.