Як налаштуватись на неприємну процедуру, – лікар-ендоскопіст Олег Савчин

У Житомирі в ЖДУ імені Івана Франка відбулася зустріч журналістів першого курсу із лікарем-хірургом, ендоскопістом другої категорії приймально-діагностичного відділення комунальної установи «Центральна міська лікарня №2» міста Житомира Савчиним Олегом Романовичем

– Олег Романович, скажіть будь ласка, чому і коли Ви вирішили стати лікарем? Це був Ваш свідомий вибір чи це сталось випадково?

– Я думаю, це все було все ж за покликанням. Ще зі школи я хотів іти в медичне училище, але батьки були проти, тому я поставив перед ними вибір: або в медичне, або в армію,і я поступив у Полтаву.

– Чому Ви обрали саме цю спеціальність «ендоскопія»?

– Одразу навчався три роки на лікаря – хірурга, а вже потім пів-року курсів спеціалізації в Києві по ендоскопії, адже цей напрям є досить перспективним і сучасним.

– А як довго Ви практикуєте? Чи великий досвід роботи? Де почали свою трудову діяльність?

-Досвід роботи в мене 8 років, це і хірургом і ендоскопістом, а точніше, ендоскопістом 3 роки, але вже певний досвід маю. Починав працювати на базі поліклініки №2 як хірург, згодом уже в стаціонарі як хірург–ендоскопіст.

– З якою метою використовується ендоскопія, як метод дослідження?

– Насамперед, з метою встановлення діагнозу, а при виявленні, то вже ендоскопічне лікування.

– Розкажіть детальніше як проводиться сама процедура?

– Насправді вона є досить неприємною, але у нас вже підхід як у сучасному світі: можемо звичайне обстеження проводити, за допомогою зонда, який є дуже тонким, і за допомогою внутрішньо – венного знеболювання, після якога немає болючих відчуттів.

– З якими скаргами та проблемами зі здоров’ям до Вас найчастіше звертаються пацієнти?

– Скарга одна для всіх – біль, загальна слабкість, нудота, блювання. На жаль, у нас так заведено, що з цими проблемами люди затягують з відвіданням лікаря, тому виникає ще більша травматизація.

– Ця процедура досить болісна, тому як побороти страх пацієнтам і налаштуватись на цю неприємну процедуру?

– Вона не зовсім болісна, просто неприємна, там відбуваються рвотні позиви, то це як правило людині потрібно самій налаштуватися – знову ж таки, є можливість для знеболювання. Загалом, немає чого боятися, все сучасно. 

– Нам відомо, що Ваша медична установа закупила нову апаратуру, скажіть, за чиї кошти це стало можливо?

– Так, дійсно, закупили наприкінці 2016 року, за допомогою державної програми за сприянням народного депутата Борислава Розенблата, також міського голови Житомира Сергія Сухомлина і звичайно – наших органів охорони здоров’я місцевого рівня. Ці люди сильно посприяли та допомогли нам.

– Чи є вона більш покращена та ефективна за якістю роботи?

– Вона в рази краща стала, старій апаратурі вже по 15-20 років, це вже не є сучасна, за усіма рекомендаціями і американськими і європейськими, нова апаратура ставить більш точні діагнози, дає більшу ймовірність того, що у пацієнта не виникне тієї чи іншої хвороби.

– Ви проводите операції?

-Звичайно, я як лікар-хірург, на мені майже весь спектр оперативних втручань на мій рівень категорії, і це все проводиться на сучасному рівні.

– Нам відомо, що Ви проходите курси підвищення спеціалізації, скажіть де і як часто?

– З самого початку я пройшов їх в Києві, вони тривали півроку на базі центру раку, ще клініки Шалімова та “Оберіг”. Зазвичай, курси перекваліфікації відбуваються раз в 5 років. По хірургії в мене 2-га категорія, по ендоскопії ще не маю, тому що потрібен час.

– Які безпосередньо Ваші функції під час обстеження?

– Я проводжу обстеження, а при наявності якоїсь патології наполягаю на проведенні ендоскопічної операції.

– Які б Ви дали поради з метою профілактики хвороб шлунково-кишкового тракту?

– По-перше, харчування і його режим,по-друге менше «хімії», спортом займайтесь, зараз у Вас організм молодий, тому він компенсує все, але через років 10-15 себе проявить. І ще одне – не сидіть, не чекайте загострення вашої проблеми – лікуйтеся вчасно.

Анастасія Ковальчук