​МАФіозний Житомир

“У Житомирі, як гриби після дощу, з’являються МАФи та різні магазинчики. У цьому можна розгледіти позитив, адже це нові робочі місця та додаткові надходження до бюджету. Але в тому, як це відбувається, є багато негативних для міста наслідків.

Коли у спальному або віддаленому районі міста відсутні магазини та супермаркети, розміщення МАФу – це добре. Адже люди можуть придбати продукти та товари поряд зі своєю домівкою. Але коли вже розміщено десяток різних кіосків, і місця ледь вистачає, щоб людям пройти, встановлення нових МАФів шляхом заливання у бетон квітників та зелених зон – це дуже погано.

Житомир – це, в першу чергу, квітуче та зелене місто. У нас є все, щоб бути екологічним містом та розвиватися, як місто парків, скверів та зелених зон, де люди на вулицях дихають повітрям, а не пилом та вихлопними газами. Але замість зеленого та екологічного, Житомир невдовзі може перетворитися у МАФіозне місто. Навала рекламних конструкцій, які розміщені там, де можна і не можна, кіоски та магазини, які будуються як кому заманеться – усе це робить місто непривабливим та незручним для життя.

Так стається, що зовсім не пересічні житомиряни заставляють місто МАФами. Переважно це міські депутати та чиновники або наближені до них люди. І ніхто не думає, який вигляд матиме місто через декілька років, і чи захоче наступне покоління житомирян жити у Житомирі.

Не буде майбутнього у міста, де молодь тільки і думає про те, як виїхати працювати до столиці або закордон. Частина вже зараз їде вчитися до Європи і не планує повертатися.

Починається усе це з дрібниць: зрізати частину лісу в гідропарку, щоб збудувати собі будинок, захопити частину берега та річки в парку, щоб збудувати собі пірс, залити у бетон квітник, щоб збудувати собі кіоск та торгувати там спиртним і цигарками.

Не потрібно робити «показухи» для житомирян. Потрібно припинити красти при владі та почати працювати, думаючи про майбутнє міста та його людей.” 

Микола Череднік


Фото: Житомир.інфо