Під атаку вірусу Petya потрапили 12,5 тисяч комп’ютерів в 64 країнах

Географія жертв атаки комп’ютерного вірусу-здирника Petya розширюється, що дозволяє говорити про всесвітній характер кібератаки.пише DW.

Так, в середу, 28 червня, про атаки на цілий ряд великих підприємств країни заявили в МВС Білорусі, не вказавши назви атакованих фірм. Як наголошується в документі, в першу чергу віруси загрожують фінансовим та бухгалтерським підрозділам. Заражені файли приходять під виглядом резюме, фінансових звітів, іншої вхідної документації, або вони замасковані під архів з документами.

Про атаки на дві австралійські компанії заявив уряд в Канберрі. За словами представника влади Австралії, всі ознаки вказують на те, що кібервтручання має ту ж природу, що і нападу на підприємства, портові оператори і урядові структури Європи, США та Азії. При цьому представник уряду  не уточнив, про які саме австралійські компанії йдеться.

Центробанк Росії зафіксував, що наслідки зараження учасників російського фінансового ринку вірусом-шифрувальником усунені, однак фахівці з комп’ютерної безпеки досі фіксують випадки розсилки шкідливих програм.

Кіберполіції України повідомила, що тільки за 27 червня було отримано понад 1000 повідомлень про незаконне втручання в комп’ютерні мережі. При цьому із заявами в поліцію звернулися 43 компанії. За фактами атаки порушено 23 кримінальних провадження, розглядаються ще 47 заяв.

За даними порталу “Медуза”, під атаку вірусу-здирника потрапили в цілому 12,5 тисяч комп’ютерів в 64 країнах. Серед країн, в яких спостерігалися найбільш масовані атаки називаються Італія, Ізраїль, Сербія, Угорщина, Румунія, Польща, Аргентина, Чехія і Україна. Керівник російського дослідницького центру “Лабораторії Касперського” Юрій Намісників пояснив, що вірус “заточений під бізнес” – він написаний так, щоб вражати корпоративні мережі.

Як писав репортер, комп’ютерний вірус 27 червня атакував багато компаній в Україні. Жертвами вірусної атаки стали ряд енергетичних компаній, зокрема “Укренерго” і ДТЕК, а також мережі магазинів, банки, “Укртелеком”, “24 Канал”.