Сьогодні 110-та річниця від дня народження видатного житомирянина Олега Ольжича

Олег Ольжич, справжнє ім’я і прізвище якого Олег Кандиба, – син поета Олександра Олеся, народився 21 липня 1907 року у Житомирі. 

Сьогодні відзначають 110-ту річницю від дня його народження.

О 10.00 відбудеться урочисте покладання квітів до пам’ятної дошки Олегу Ольжичу на розі вулиць Ольжича та Перемоги. 

Об 11.00 в Домі української культури по вулиці Великій Бердичівській відбудеться перегляд експозиції, присвяченої Ольжичу під назвою «Захочеш і будеш», а також – документального фільму «Ольжич». 

Олег Ольжич, як ми писали вище, народився 21 липня 1907 року у Житомирі. У 1923 р. сім’я Кандиб емігрувала. Ольжич навчався у Карловому університеті у Празі, спеціалізувався з історії, зокрема, археології. Здобув світове визнання своїми дослідженнями пам’яток Трипільської культури. 

З початку 30-х років стає відомим як поет. У 30-х роках Ольжич присвячує себе українській національній визвольній боротьбі, вступає в ОУН. Як заступник голови Проводу ОУН Ольжич керує розбудовою мережі ОУН, організовує адміністративне, громадське та політичне життя, зокрема, Українську національну раду у Києві, бере участь у створенні газети «Українське слово». 

У грудні 1941 року німці заборонили вихід «Українського слова», співробітників газети було заарештовано і незабаром страчено. У травні 1944 року Ольжича за підпільну антинімецьку діяльність було заарештовано у Львові, а у червні закатовано у концтабірній в’язниці у Саксенгаузені.

У Житомирі на День незалежності на Ольжича та Перемоги мають офіційно відкрити сквер Ольжича та встановити йому пам’ятник.