​У Житомирі відкрився шаховий клуб. 29.07 відбувся матч Житомир-Київ

Нещодавно в Житомирі відкрився новий шаховий клуб, де можуть займатись не лише професійні спортсмени, але й новачки, які лише хочуть навчитись грати.

29.07.2017 у новому приміщенні клубу (вул. Бердичівська) відбувся матч між збірними Житомира та Києва. Місцеві спортсмени змогли скласти гідну конкуренцію гостям із столиці. Загальний рахунок зустрічі – 30/30. Причому киянам вдалося зрівняти рахунок лише завдяки перемозі у блискавичних шахах, а от у партіях Рапід виграли місцеві спортсмени, а у класичних була нічия 10-10.

Новий шаховий клуб одразу привабив молодь міста – присвятити себе інтелектуальному спорту хочуть все більше і більше молодих людей. Чим можуть бути корисні шахи у майбутній кар’єрі? Адже далеко не кожен гравець може потенційно стати гросмейстером чи просто професійним шахістом?

Для початку не будемо відходити далеко від Житомиру. Не так давно хедхантером Агентства регіонального розвитку Житомирської області було призначено Артема Сачука. Молодий директор за сумісництвом – голова Федерації шахів Житомирської області (він також приймав участь у змаганні зі столичними шахістами). За словами чоловіка, саме шахи допомогли йому досягти успіху та стати тим, ким він є зараз.

Артем говорить про те, що за все своє життя він мав лише дві пристрасті – футбол та шахи. При цьому, перша призвела лише до травм, а друга – навчила стратегічно мислити, приймати рішення з холодною головою навіть у найбільш напружених на складних ситуаціях. За словами новопризначеного директора Агентства національного розвитку Житомирської області, саме шахи вчать мислити нестандартно та приймати складні рішення, одразу думаючи про їх наслідки, переваги та недоліки.

Та приклад Артема – лише крапля у морі. Шахісти не завжди досягають успіху в обраному спорті. Але отримані навички логічного мислення, можливість передбачати результати власних вчинків наперед – це ключові характеристики керівника покоління Z, менеджера нової формації.

Чим шахісти такі особливі? У них інакше мислення. У той час, як більшість людей мислять хаотично, уявляючи результат та необхідні для цього зусилля уривками, шахісти вибудовують логічний ланцюжок подій, дій, наслідків та можливих варіантів розвитку ситуації. Схожою моделлю мислення володіють програмісти та математики.

Таку систему мислення називають аудіально-дискретною. Люди, що володіють нею, бачать сенс лише у тому, що має логіку та послідовність. У них немає ізольованих явищ чи подій – усе взаємопов’язане одне з одним. Таких людей часто називають дигіталами (від англ. digital – число). Вважається, що переважна більшість дигіталів – це саме програмісти та шахісти.

Плавно ми підійшли до однієї з найбільш перспективних кар’єрних сфер для шахістів –інформаційні технології. IT-сфера повністю побудована на логічному та поступовому мисленні. Людина, яка не може схоплювати логіку, працювати з big data, вміти аналізувати – не зможе стати класним програмістом чи навіть аналітиком.

Якщо людина з раннього віку займається шахами, то у програмуванні вона вже буде набагато досвідченішою за новачків, які прийшли без попередньої школи стратегічного мислення. Хороший програміст не лише володіє шаблонами та фреймворками, він вміє мислити та знаходити оптимальні рішення для конкретної ситуації. А що це, як не стратегія, оволодіння якою нам і дарують шахи?

Наш мозок досить гнучкий для того, щоб навчатись новому навіть у більш зрілому віці. Безумовно, процес навчання буде набагато довшим і складнішим, але результати ви побачите вже після декількох місяців регулярних тренувань. Ви навчитесь думати швидше, образніше та логічніше.

Цікавий факт, багато тренерів командних видів спорту говорять про те, що хороший гравець має володіти шахами. Тренер футбольного клубу «Реал Бетіс» – Кіке Сетьєн – говорив про те, що футбольний матч – це як партія у шахи. Перед підготовкою до матчів він часто грав саме шахові партії замість того, щоб дивитись змагання команд із м’ячем.

Знання шахів допоможуть також і в менеджменті. Сучасний керівник повинен розуміти, яким ресурсом можна пожертвувати для досягнення цілі, коли один пішак зможе врятувати королеву, як правильно читати суперника. Тут варто повернутись до мислення шахістів, а не до правил партії загалом. Дигітали володіють однією надзвичайно важливою рисою – вони вміють бачити цілісну картину, безпомилково розкладаючи її на менші елементи, одразу розуміючи зв’язки між ними. Для звичайного менеджера колектив – це просто сукупність людей. А для того, хто володіє аудіально-дискретним мисленням – це складна структура, де кожен співробітник має свою вагу та значення, вибудовує зв’язки з колегами та впливає на загальний результат.

Хороший менеджер-дигітал завжди знає, як спілкуватись з тим чи іншим співробітником, адже завдяки комплексному аналізу розуміє, хто і у яку саме партію грає. Цікаво, але шахісти часто самі не розуміють, що їх унікальне мислення дає їм конкурентну перевагу над іншими. Для них такий аналіз природній.

Маркетологи також можуть скористатися перевагами «шахового» мислення. Так само, як і партія у шахи, маркетингова стратегія вимагає продуманих рішень ще від початку. На дошці у вас не ресурси, а фігури. У маркетолога на руках – бюджет, площадки та строки. Усе це змушує використовувати аналітичне мислення та вчитись на своїх помилках. Помилково думати, що маркетолог – це лише креативщик. Хороший спеціаліст вміє аналізувати та у точних цифрах прогнозувати прибуток від рекламних кампаній. А шахи допоможуть робити це швидше та краще.

Загалом шахи корисні для подальшого життя тих, хто хоче стати спеціалістом у будь-якій галузі, яка пов’язана з інформацією чи управлінням персоналом або процесами. Шахісти будуть відмінними IT-спеціалістами, фізиками, юристами. Але вони можуть досягти успіхів і у менш стандартних видах професійної діяльності. Наприклад, це може бути кіберспорт чи інші стратегічні офлайн ігри на кшталт популярних покера чи Го. Їх привабливість – в змагальній атмосфері та у можливості досягти значних кар’єрних висот та фінансових звершень. Наприклад, один з офіційних професіоналів найбільшого сайту онлайн покеру – Лео Фернандез – перейшов у цю сферу після напівпрофейсійної шахової кар’єри. Він був майстром спорту міжнародного класу за версією ФІДЕ, а тепер має на своєму рахунку більше одного мільйона доларів призових. І ми не врахували рекламні контракти та спонсорські інвестиції.