Ісландія – Україна. Анонс матчу

Впевнено обігравши вдома збірну Туреччини, українська команда просто зобов’язана закріпити успіх в Ісландії. В іншому випадку шанси посісти перше місце в групі з цілком реальних перетворяться в примарні. 

Але і Ісландія захоче перемогти не тільки для того, щоб реабілітуватися в очах власних уболівальників, але і тому, що і сама не втратила надію зіграти у фінальному турнірі ЧС-2018.

Ісландія – Україна

Вівторок, 5 вересня, 21:45, Рейк’явік, стадіон Лаугардалсвеллюр. Арбітр – Вільям Коллум (Шотландія). Пряма трансляція на телеканалах України та Футбол 1.

Після шикарного виступу збірної Ісландії на Євро-2016 у Франції саме сіверяни виглядали явними фаворитами нашої відбірної групи. І це підтвердили перші хвилини першого поєдинку в Києві, коли гості повели в рахунку і тут же могли подвоїти свою перевагу.

Однак потім ініціатива перейшла до команди дебютував біля керма збірної України в офіційних матчах Андрія Шевченка, і після фінального свистка вболівальники рвали на собі волосся, обурюючись упущену перемогу.

У такому ж стилі, як і стартовий матч, зі злетами і падіннями, пройшли ісландці і весь турнір: вимучені перемоги над Фінляндією і Косово, успіх в протистоянні з Хорватією і Туреччиною, несподіваної поразки від Фінляндії і цілком очікуване від Хорватії … 

Втім, якщо у нашого нинішнього суперника не все ладилося з грою, окуляри вона набирала більш-менш справно, після шостого туру ділячи перше – друге місця з Хорватією.

Схожий був і турнірний шлях збірної України, проте зараз команда Андрія Шевченка знаходиться в більш прийнятному положенні, ніж нащадки вікінгів: мало того, що Україна випереджає остров’ян в турнірній таблиці, так вона ще тримає свою долю у власних руках, адже перемоги в поєдинках, що залишилися з Ісландією, Косово і Хорватією незалежно від результатів інших матчів, піднесуть наших хлопців на підсумкове перше місце в групі I.

З урахуванням важливості майбутнього матчу, радує повернення в лад відбув дискваліфікацію Ракицького і одужав після ангіни Гармаша. Майже напевно обидва вони виявляться в основі, перший – з імовірністю 90 відсотків, другий – відсотків 70, в залежності від тактики, яку обере на поєдинок Шевченко. 

Можливо, правда, що тренер збірної буде діяти за принципом “переможний склад не міняють”, але навіть якщо Андрій Миколайович зупиниться на тому ж складі, що обіграв Туреччину, сподіваємося, що зробить це він не з марновірства, а дійсно оцінивши перевага тих же Кривцова і Ротаня над Ракицьким і Гармашем.

Ось тільки абсолютно недоречно отримав пошкодження привідного м’яза Бутко, який тренувався через це в Рейк’явіку за індивідуальною програмою. Пошкодження не є серйозним, і в день матчу правий захисник повинен бути у відносно бойовій формі, але чи стане тренер ризикувати? 

Адже не секрет, що в грі ісландців одну з ключових ролей відводиться інтенсивним переміщенням по флангах з подальшими подачами в штрафну, і чи витримає цю напругу Богдан, якому, якщо він вийде на поле, доведеться неабияк побігати за суперниками і від них?

Втім, напевно тренер збірної України прекрасно сам розбереться з усіма “за” і “проти” і зможе знайти оптимальний план на гру. Можна не сумніватися лише в одному – ті, хто вийдуть на поле в стартовому складі, і ті, кому належить вступити в гру по ходу матчу, віддадуть всі сили заради досягнення необхідного результату – перемоги.

                                            Цікаві факти

– Ісландії жодного разу не вдавалося обіграти збірну України: дві нічиї і поразки.

– Єдина перемога над ісландцями була здобута нашою командою саме в Рейк’явіку.

                                         Орієнтовні склади

Ісландія: Халльдоурссон – Севарссон, Р.Сігурдссон, Магнуссон, Арнасон – Б’ярнасон, Халльфредссон, Гуннарссон, Гудмундссон, Г.Сігурдссон – Фіннбогасон.

Україна: Пятов – Морозюк, Хачеріді, Ракицький, Матвієнко – Степаненко, Гармаш – Коноплянка, Коваленко, Ярмоленко – Бесєдін.

Дискваліфікований: Гісласон (Ісландія).

Під питанням: Бутко (Україна).

                                                  Слова.

Хеймір Халльгрімссон, тренер збірної Ісландії:

“Всі наші футболісти здорові і готові до поєдинку проти України. У нашій команді немає поділу на основний склад і резервістів. Тому ми не боїмося вносити зміни до складу і не боїмося, що ці зміни послаблять команду. Не дивлячись на поразку від Фінляндії, ми в змозі досягти своєї мети. Про боротьбу за перше місце в групі говорити поки рано. Зараз ми сконцентровані на боротьбі за другу сходинку “.

“Ми ще не визначилися зі складом і тактикою. Зробимо це після останнього тренування. Цілком можливо, що тактику доведеться міняти по ходу гри, але ми до цього готові”

“Збірна України – дуже хороша команда, добре організована, її важко зупинити. Наш суперник дуже хороший в контратаках, але при цьому швидко при необхідності повертається в оборону. Крім того, у гостей є футболісти, які можуть вплинути на результат будь-якого матчу поодинці”.

Андрій Шевченко, тренер збірної України:

“Ми ретельно вивчили суперника, причому не тільки останній матч проти Фінляндії, але і два домашніх – проти Хорватії та Туреччини. Одна із сильних сторін збірної Ісландії – стандарти: штрафні, кутові, аути. Потрібно постаратися не дати їм ними скористатися, контролювати хід гри , атакувати “.

“Вдома ісландці постійно прессингують, часто грають вертикально, причому нападників підтримує група гравців з глибини. Також відзначу уболівальників збірної Ісландії. На Євро-2016 за ними було приємно спостерігати. Але і у нас буде 12-й гравець. У Ісландію приїхало багато вболівальників з Україна, і я хочу подякувати їм за підтримку “.

“За 18 років, що пройшли з моменту перемоги нашої збірної в Рейк’явіку, Ісландія зробила величезний стрибок вперед і перетворилася в футбольну країну. Успіх на Євро-2016 – це результат багатьох років наполегливої роботи. І не дивно, що тепер за футболістів збірної Ісландії клуби англійської прем’єр-ліги пропонують 45 мільйонів фунтів “.

Прогноз: 0-1.

За матеріалами сайту  Football.ua