​Найбільший відсоток звернень з посттравматичним стресовим розладом від військових у Львівській, Житомирській та Волинській областях

В установах Міністерства охорони здоров’я України в 2016 році 33% людей, які звернулися за допомогою  з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР), були демобілізовані військові.

Про це на прес-конференції повідомила директор Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології Міністерства охорони здоров’я України Ірина Пінчук, пише видання “Главное”.

“У 2015 році ми почали вести офіційну статистичну звітність, але це звітність тільки Міністерства охорони здоров’я. Тобто, це військовослужбовці, які вже звернулися після демобілізації. У 2015 році під наглядом у нас перебували 814 військовослужбовців, і це було 25% від усіх людей з посттравматичним стресовим розладом, і тільки постравматичний стрес вони називали”, – заявила Пінчук.

“У 2016 році їх кількість збільшилася до 1102 осіб, і це вже становило 33%. Тобто, якщо в 2015 році кожен четвертий був військовослужбовцем, вже в 2016 році кожен третій – це військовослужбовець з посттравматичним стресовим розладом”, – сказала вона.

За її словами, найбільший відсоток таких звернень від військових у Львівській, Житомирській та Волинській областях.

Також вона навела статистику по стаціонарній допомозі.

Зменшилася кількість військовослужбовців, які отримують саме стаціонарне лікування. Якщо в 2015 році їх було 3800, то в 2016 році вже 3300″, – додала Пінчук.

Посттравматичний стресовий розлад – важка реакція людини на ситуацію, яка має психотравмуючий характер. Подібний стан проявляється в хворобливих відхиленнях у поведінці, які зберігаються протягом тривалого періоду. На відміну від гострої стресової реакції, ПТСР виникає не при травмуючих подіях, а у віддалені терміни – після виходу людини зі стану надважкого стресу. Латентний період становить, як правило, 2-6 місяців з моменту отримання психологічної травми.