Шахтар – Наполі. Анонс матчу

Представляємо анонс матчу першого туру Ліги чемпіонів між Шахтарем і Наполі.

Дванадцятий старт групового турніру Ліги чемпіонів Шахтар візьме в поєдинку проти Наполі. Один з фаворитів групи F прибув до Харкова з твердим наміром вивезти до Італії максимальну кількість очок. Однак у “гірників” на цей рахунок свої плани.

Шахтар – Наполі

Середа, 13 вересня, 21:45. Харків, ОСК Металіст. Арбітр – Фелікс Цвайер (Німеччина). Пряма трансляція на телеканалах України та Футбол 2.

Ось уже другий рік поспіль Наполі стартує в груповому раунді Ліги чемпіонів з візиту в Україну. Рівно 12 місяців тому “Партенопеї” гостювали в Києві і залишили про себе недобру пам’ять у шанувальників Динамо, обігравши киян. Тепер команді Мауріціо Сарри знову доведеться помірятися силами з чемпіоном України, ось тільки цього разу це буде Шахтар, і бій потрібно буде не на НСК Олімпійський, а на ОСК Металіст.

При бажанні у Шахтаря і Наполі можна знайти багато спільного: схильність до яскравої атакуючої гри, любов до дій першим номером, велика кількість швидких і технічних футболістів у складі. Але є і суттєві відмінності. Наполі являє собою добре налагоджений механізм, в якому практично немає нових деталей, а всі старі ідеально підігнані один до одного. Здавалося б, і в Шахтарі все повинно бути так само, але почуття завершеності картини відсутня.

Можливо, Паулу Фонсека, хоч уже не перший рік працює в Шахтарі, ще повністю не позбувся необхідності діяти з оглядкою на тили (позначається досвід роботи з командами, далекими від елітного рівня), а може намагається побудувати ідеально збалансовану команду у всіх лініях, але відчуває дефіцит якихось “будівельних матеріалів”. Втім, подібні тренерські пошуки набагато частіше проявляються в матчах з не найсильнішими суперниками. На небезпечного опонента, за рідкісним винятком, “гірники” вміють налаштуватися належним чином.

До речі, Наполі теж властиво час від часу відчувати проблеми з суперниками нижче себе класом. І не дарма в Італії говорять, що як тільки “Партенопеї” навчаться всюди брати “свої” три очки, то тут же стануть чемпіонами, оскільки з класними командами вони справляються відносно легко.

Нинішній сезон команда Сарри початку просто блискуче, без проблем прибравши зі шляху в груповий раунд Ліги чемпіонів Ніццу, а в чемпіонаті Італії здобула три перемоги в трьох стартових турах. При цьому в трьох з п’яти матчів зберегла свої ворота сухими. Правда, проти Шахтаря не зіграє травмований захисник Влад Кірікеш, але його відсутність навряд чи стане фатальною втратою. Точно так же, як і вибув на два місяці через травму коліна його колега по амплуа з Шахтаря Кривцов.

Якщо ж говорити про те, чого все-таки чекати від цього матчу, то навряд чи гості змінять свої звички і поведуть позиційну боротьбу на шкоду лихим атакам. А Шахтарю, за великим рахунком, тільки цього й треба. Так, обороні і опорним півзахисникам доведеться несолодко, зате який простір для контратак!

Цікаві факти

– Шахтар в дванадцятий раз виступить в груповому раунді Ліги чемпіонів, Наполі в четвертий.

– З останніх дванадцяти домашніх матчів в Лізі чемпіонів (починаючи з Крупова турніру) Шахтар зміг виграти лише три.

– Шахтар 18 раз зустрічався в єврокубках з італійськими командами (4 перемоги, 2 нічиї та 12 поразок), з них 9 в Україні (3, 0, 6).

– Наполі також не найкращим чином грає з українськими опонентами: у шести матчах дві перемоги, дві нічиї та дві поразки, з них в гостях дві поразки і перемога. У неаполітанців позитивний баланс зустрічей з Динамо в Лізі чемпіонів – перемога і нічия, а ось з Дніпром в Лізі Європи дві зустрічі закінчилися поразками “партенопеев”, одна перемогою і одна внічию.

– На шляху до групового турніру Наполі двічі здолав Ніццу (2: 0 і 2: 0).

– Безпрограшна серія Наполі у всіх турнірах налічує 17 матчів (15 перемог і 2 нічиї).

Орієнтовні склади:

Шахтар: Пятов – Срна, Ордець, Ракицький, Ісмаїлі – Фред, Степаненко – Марлос, Тайсон, Бернард – Феррейра.

Наполі: Рейна – Хісао, Альбіоль, Кулібалі, Гулям – Гамшик, Жоржина, Аллан – Кальєхон, Милик, Лоренцо Інсіньє.

Не зіграють: Кривцов, Малишев – Влад Кірікеш.

слова

Паулу Фонсека, тренер Шахтаря:

“Не знаю, наскільки складною буде ця гра з Наполі. Зрозуміло, що ми готувалися трохи по-іншому до цієї гри. Ми прекрасно розуміємо, що зустрінемося з найсильнішою командою. Можливо, колективно вони діють краще за всіх в Європі. Прекрасно розуміємо наскільки складний суперник , не варто забувати, що команда програла лише чотири рази в минулому сезоні Серії А і забила аж 94 голи. Нам потрібно бути практично ідеальними, щоб впоратися з Наполі “.

“Чому Шахтар не тренувався в Харкові перед матчем з Наполі? Все просто, у нас була гра на вихідних, а часу на підготовку було мало. Найчастіше проводять такі тренування, щоб відчути поле. Але ми граємо тут, в Харкові. Нам це не треба . Тому ми тренувалися в Києві. Там ми відпрацювали деякі деталі. Зараз я не знаю, чи будемо і надалі практикувати таке “.

“Я дуже поважаю Наполі і тренера своєї команди. Вважаю, що Сарри – кращий італійський тренер. Крім того, що Наполі сильний командою грою, футболісти цього клубу володіють сильними індивідуальними якостями. Не бачу сенсу виділяти когось з гравців Наполі, всі вони сильні “.

Мауріціо Сарри, тренер Наполі:

“На даний момент Шахтар залишається маловідомою командою в Італії, але ми знаємо, наскільки вона сильна, ми добре їх вивчили. Ми знаємо, що гравці Шахтаря дуже технічні, знаємо, що Шахтар йде в атаку великою кількістю гравців, в тому числі з підключенням флангових захисників, які можуть створювати чисельну перевагу в атаці. Я думаю, що в завтрашній грі шанси і можливості будуть з обох сторін. Це буде складний матч “.

“На такій короткій дистанції, як шість матчів, не можна недооцінювати важливість самого першого поєдинку. Я думаю, що від його результату може залежати все наше подальше виступ в турнірі, і я прекрасно розумію, наскільки складна у нас група. Фейеноорд – найскладніший суперник, який міг попастися з тієї кошика, Манчестер Сіті не потребує представлення, а що стосується Шахтаря, то це дуже добре оснащена команда з технічної точки зору “.

Прогноз: 1-2

За матеріалами сайту Football.ua.