Трамп на Генсамблеї ООН: “Ми повинні усунути загрози суверенітетам від України і до Південно-Китайського моря”

Президент США Дональд Трамп під час свого першого виступу перед Генеральною асамблеєю ООН у вівторок, 19 вересня, закликав світових лідерів зберігати повагу до національних кордонів та суверенітету країн. 

“Ми повинні усунути загрози суверенітетам від України і до Південно-Китайського моря”, – заявив Трамп, не називаючи при цьому прямо Росію чи Китай, передає агентство AFP, інформує Німецька Хвиля.

Загалом президент США багато уваги в своїй промові приділив важливості державного суверенітету та самостійності національних держав у міжнародній політиці. Він підтвердив свій намір в подальшому будувати зовнішню політику США на американських інтересах. 

“Як президент Сполучених Штатів я завжди ставитиму Америку передусім”, – наголосив Трамп. 

Всі відповідальні лідери мають обов’язок служити своїм громадянам, додав він. 

Президент США також закликав членів ООН посилити тиск на Північну Корею у сподіванні, що це змусить Пхеньян відмовитися від ядерної зброї.

“Злочинні режими не лише підтримують терористів, але погрожують іншим країнам найбільш руйнівними озброєннями, які відомі людству”, – цитує Трампа інформагенція Reuters. 

У разі ж, якщо США доведеться оборонятися від КНДР, Трамп наголосив: “Ми не матимемо іншого вибору, окрім як повністю знищити Північну Корею”. 

Окрім того, він заявив, що Іран є також “економічно спустошеним злочинним режимом”, головним експортом якого є насильство. 

Говорячи про ядерну угоду з Іраном, президент США зазначив, що його країна не може “дотримуватися угоди, якщо вона надає прикриття для розбудови ядерної програми”.
Трамп розкритикував також і владу Венесуели, зазначивши, що тамтешня “соціалістична диктатура” є “неприйнятною”. 

Американський президент заявив, що в разі встановлення авторитарного режиму у Венесуелі, США будуть реагувати.