У Житомирі не поспішають впроваджувати проект “Житомир – не смітник!”

270 тисяч житомирян є власниками Комунального автотранспортного підприємства 0628, яке щоденно вивозить близько 60% загальноміських відходів на смітник, що розміщений на Крошні, площею 21 гектар. І всі 270 тисяч житомиряни вирішують, а не окремі посадові особи Житомирської міської ради, що робити: розділяти відходи чи бездумно з сотні мільйонними витратами вже понад 50 років їх вивозити на загальноміський смітник.

В 2016 році проект “Житомир – не смітник!” чотири раза намагалися не допустити до загальноміського голосування і лише на останнього засідання, після нашого виступу перед усіма членами координаційної ради, проект був допущений до загальноміського голосування. Житомиряни висловили свою думку і проект зайняв 4 місце серед 11 проектів-фіналістів. Що це означає? А те, що житомиряни повністю підтримують ідею запровадження роздільного сміттєзбирання.

Звісно, є посадові особи у Житомирській міській раді, які ставлять “палиці” у належне впровадження нашого проекту і до цього часу контейнери, які придбані в Харківського заводу, з червня вже 4 місяці стоять на території КАТП 0628 і їх ніяк не можуть розставити по місту зігдно локацій, які були оприлюднені на сайті Житомирської міської ради. Для чого це все робиться посадовими особами Житомирської міської ради? Ми знаємо відповідь – щоб спочатку не розставити контейнери, а потім сказати, що з проектом щось не так.

Наші нові 5 проектів “Житомир – не смітник!” пройшли верифікацію (перевірку) успішно без жодних зауважень і координаційною радою винесені на загальноміське голосування. Що це значить? А те, що координаційна рада усвідомлює, що цей проект є вкрай необхідним, обгрунтованим, економічно вигідним для Житомира.

Звісно, житомиряни можуть обирати інші проекти. Але, повірте, якщо Житомир з часом порине у смітті, то жодні спортивні майданчики, сквери, фонтани, нові човни у парку, не врятують Вашого здоров’я.

Ми є громадськими діячами і віримо, що житомиряни продемонструють небайдужість, щоб Житомирська міська рада усвідомила, що незамінних посадових осіб немає. Тим більше, Україна взяла на себе перед Європою зобов’язання вже починаючи з 1 січня 2018 року запроваджувати роздільне сміттєзбирання.

Раніше зареєстровані 17 проектів ГО “ХХІ покоління” зняла з “Бюджету участі”, щоб Ви підтримали 5 проектів “Житомир – не смітник!”, який направлений на запровадження проекту сортування відходів в усіх житлових мікрорайонах Житомира.

Сьогодні європейські країни не лише сортують та переробляють відходи і ще на цьому добре заробляють, а і відмовляються використовувати поліетиленових пакетів.

До речі, кожний металевий контейнер, які ми плануємо даним проектом, окрім того, що є великогабаритним (їх вигляд можете побачити на площі Соборній біля фонтану) так ще й на 2 тисячі гривень дешевшим за ті непрактичні пластикові, які купує Житомирська міська рада і з Вами щодня у них скидає всі відходи та “поповнює” міський полігон відходів.

Ми маємо один дуже важливий документ, який ще в 2014 році був підписаний в Житомирі Юрієм Мойсеєвим.

Цей документ виконком Житомирської міської ради готував аж 5 місяців. Уважно прочитайте текст і зрозумієте чому так невигідно місцевій владі якісно виконувати наш проект “Житомир – не смітник!” та щось робити для людей, адже на людях, окрім того, що кожний житомирянин сплачує із зарплат податки, ще можна заробляти на вивезенні відходів, а потім ще заробляти на самому сміттєзвалищі.”

“ГО “Агенція Регіонального Розвитку “МОЛОДЬ УКРАЇНИ” (Ірина Мороз) та ГО “ХХІ покоління” (Віталій Сівко)”