Угорщина поскаржилася в Євросоюз, ООН та ОБСЄ через український закон про освіту

Угорщина звернулася зі скаргою до генерального секретаря ОБСЄ, уповноваженого організації у справах нацменшин та чинного голови ОБСЄ, а також до верховного комісара ООН із прав людини і комісара ЄС з питань розширення та європейської політики добросусідства.

Як повідомляє «Радіо Свобода», у листі угорський уряд звертає увагу міжнародних організацій на ухвалення Верховною Радою нового закон про освіту, який, на думку Будапешта, утискає права угорської меншини в Україні.

Раніше міністр закордонних справ Угорщини Пейтер Сійярто віддав розпорядження угорським дипломатам призупинити підтримку України в міжнародних організаціях.

Румунія та Угорщина обурились через новий закон про освіту в Україні. Впровадження нових методик і вимог до учнів в українських школах розкритикував також президент Молдови Ігор Додон.

Пізніше МЗС Угорщини викликало українського посла. 11 вересня Глава МЗС Павло Клімкін пообіцяв підтримку розвитку мов нацменшин в Україні.

5 вересня Верховна Рада ухвалила закон про освіту. «За» відповідне рішення проголосували 225 депутатів. В ухваленому Радою законі про освіту передбачається, що національним меншинам гарантується право на навчання рідною мовою одночасно з українською мовою лише в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.