Як вибрати радіатор

У більшості будинків встановлені загальні стояки систем опалення, і для заміни батарей в одній квартирі необхідно перекривати подачу тепла у всьому під’їзді. Тому, щоб не сердити сусідів, оновленням радіаторів краще зайнятися, коли опалення і так відключено, – з травня по вересень.

У деяких новобудовах передбачена ізольована  або поквартирна система опалення. В цьому випадку перекриття подачі тепла не впливає на комфорт сусідів і міняти батареї можна в будь-який час року.

Радиаторы отопления можно выбрать тут.

Як вибрати?

Роблячи ремонт, багато надихаються європейськими проектами і намагаються скопіювати такі інтер’єри в власних квартирах. Однак не всі західні рішення підходять для нашого клімату. Наприклад, популярна в Європі установка радіаторів не під вікнами, а на стінах не дуже вдале рішення. Справа в тому, що взимку температура повітря опускається на 10-20 градусів нижче нуля, і батареї під віконними прорізами виконують важливу функцію – створюють тепловий бар’єр. Якщо ви переставите радіатори на стіну, то ризикуєте просто замерзнути.

Крім того, якість водопідготовки часто програє європейським стандартам. Не всі іноземні радіатори можуть впоратися з шкідливими домішками, що містяться у воді, і ламаються. Так що, якщо вибираєте імпортні радіатори, обов’язково звертайте увагу, наскільки вони адаптовані до наших реалій. Для початку з’ясуйте у забудовника або керуючої компанії інформацію про показники водно-лужного балансу і тиску в системах опалення, а потім читайте характеристики самих радіаторів.

Для наших квартир найкраще підходять алюмінієві і біметалічні батареї з терміном служби 10-20 років. Останні добре зарекомендували себе в «сталінках» і «хрущовках», де в опалювальних системах найчастіше використовується вода з агресивними домішками.

Важливий момент – габарити радіатора, від яких залежить тепловіддача. Наприклад, секція якісної алюмінієвої батареї повинна важити от 1100 грам, а ширина внутрішніх ламелей повинна дорівнювати ширині лицьовій частині секції і складати 8 см. Батареї меншої ваги і розміру мають низьку тепловіддачу і не зможуть добре прогріти квартиру.