Експерти “Centre UA” привезли у Житомир “Білу книгу” рівного доступу до політики

Експерти ГО “Центр UA” приїхали у Житомир і зустрілися з журналістами.

Метою зустрічі стала презентація змін до виборчого законодавства, за якими стане можливим створення умов справедливого регіонального представництва у майбутній ВР.

“Інститут мажоритарки не працює. Кандидати-мажоритарники не цікавляться державною політикою, а обіцяють виборцям поремонтувати дороги.

Партійна система, яка є зараз, спотворює регіональне представництво – в закритих списках більшість представників великих міст”, – каже лідер напрямку ” Контроль публічних фінансів” Центру UA Андрій Андрушків.

Пропонується, щоб кожна партія висувала від 5-ти до 12-ти кандидатів в областях в залежності від кількості виборців. Область – виборчий округ. “За кожного депутата має бути віддано однакова кількість голосів – тоді в Раді не буде старших і менших депутатів і тоді можна буде говорити про зародки демократії в парламентаризмі”, – каже експерт.

Все це пропонується для того, щоб на практиці запровадити в Україні систему голосування не тільки за партію, а й за конкретних людей у цій партії – пропорційну систему з відкритими списками.

Андрій Андрушків каже, що ці зміни до виборчого законодавства треба прийняти до жовтня 2018-го року і вже є близько 170 депутатів, які готові підтримати цей проект.