У США затвердили новий спосіб лікування раку

FDA – адміністрація, яка завідує в США медичним обладнанням, продовольством і ліками – оголосила в середу, що вона затвердила радикально новий клас лікування раку. 

Сенс цього лікування полягає в тому, що підготовлені певним способом імунні клітини пацієнта вбивають рак. Якісна медична техніка для лікування – med-mm.com

Як повідомляє The New York Times, нова форма терапії, іменована «Йескартою», прийнята для боротьби проти агресивних форм раку крові і Неходжкінської лімфоми. Вона може застосовуватися для лікування дорослих пацієнтів, які пройшли безрезультатно подвійну хіміотерапію.

Лікування – є формою генної терапії, яка перетворює клітини пацієнта в «живі ліки», атакуючі ракові клітини. Метод слід розглядати, як частина швидко зростаючого тренду імунотерапії, що використовує ліки або генетично закільцьовані імунні системи для боротьби з раком. У деяких випадках таке лікування призводило до тривалої ремісії.

«Результати вельми знаменні, – заявляє доктор Фредерік Лок, фахівець по раку крові в Раковому центрі в місті Тампа. – Ми схвильовані. Ми думаємо, що багато пацієнтів потребують подібної терапії». Він додав, «ці пацієнти не мають ніякого іншого виходу».

Щороку близько 3500 чоловік в США можуть бути кандидатами для «Йескарти». Лікування полягає в тому, що ліки вводяться один раз в вену і повинні проводитися індивідуально для кожного пацієнта. Ціна цього препарату 373 тисячі доларів.

Метод лікування спочатку був розроблений Національним інститутом раку групою лікарів під керівництвом доктора Стівена Розенберга. Інститут домовився з компанією-розробником ще в 2012 році, що компанія буде допомагати платити за дослідження. Вона отримує за це права на комерціалізацію результатів.

«Сьогоднішня подія означає віху в розвитку абсолютно нової наукової парадигми для лікування серйозних захворювань, – заявив керівник Асоціації з продовольства і ліків Скотт Готтліб, – За кілька десятиліть генна терапія просунулася від багатообіцяючої концепції до практичного вирішення в лікуванні смертельних і таких, які не піддаються лікуванню форм раку» .