Василь Фещенко й Юрій Дубінін відмовились від авторства пам’ятника Ольжичу

Пам’ятник Олегу Ольжичу у Житомирі не буде авторства скульптора Василя Фещенка та художника Юрія Дубініна – митці відмовилися від свого авторства після того, як в їх проект, затверджений конкурсною комісією – на стадії виготовлення пам’ятника почали вносити зміни місцеві й львівські виконавці. 

За задумом співаторів пам’ятника Василя Фещенка та Юрія Дубініна, образ Ольжича мав розкрити його як громадського діяча. Він стояв між двох кам’яних брил, впевнено дивлячись вперед. У цій монументальній композиції прослідковувався Тризуб. 

“Проблеми почалися, коли пам’ятник почали виготовляти у Львові. Збільшена модель в глині, яку зробили львів’яни з дозволу житомирських діячів та місцевої влади – абсолютно не відповідає пластичному задуму авторів – повністю відкинута естетична і художня складова”, – каже скульптор.

Читайте також: На Покрову до Житомира привезуть пам’ятник Ольжичу, але встановлять пізніше – Сухомлин

Фещенко деталізує: у тому, що створили всупереч його і Дубініна задуму: “Скручені пальці, замість розпрямлених рук, підкошені ноги, відсутні коліна, відсутні обриси спини, та зникла динаміка постаті – купа анатомічних неспівпадінь, відсутність брил по боках, утворюючих Тризуб – і результат такий, що ми відмовляємося від власного авторства, тому що це вже не наш проект.”

Ще одне, на що вони нарікають – сквер, який там створили. 

“Нарили” катакомб, за якими цього пам’ятника і видно не буде – все потрібно було починати зі скульптури, а навколо неї розбудовувати сквер – у тому сквері, що створили – Ольжич просто загубиться”, – говорить Фещенко.

Фещенко каже, що раніше якось ще прислухалися до бачень професіоналів, а зараз усім на все байдуже, окрім власної дурості. 

Нагадаємо, пам’ятник Олегу Ольжичу буде з бронзи висотою 2,4 м. Виготовляє його ФОП Федорин Степан Васильович за 500 тис грн.