Антирейдерський штаб: у Житомирській області порушено 2 кримінальні справи. Виправлено

В ОДА підбили підсумки роботи обласного антирейдерського штабу Міністерства юстиції.

За словами заступника голови ОДА Олексія Ясюнецького, штаб не став черговим чиновницьким утворенням, а довів зовсім протилежне.

“Чиновники гарно вміють створювати наради, але результатів зазвичай не багато. Цей штаб довів протилежне. Були вирішені корпоративні конфлікти. Чиновники і правоохоронні органи сідають разом за стіл і вирішують проблеми. Людей не перенаправляють постійно по різним інстанціям, а вирішують разом одразу. Наприклад, було навіть упереджено рейдерське захоплення. Шкода, що час роботи штабу вичерпано, але я думаю ми порадимось із колегами, і цей штаб працюватиме далі, буде вирішувати проблеми захоплення не лише врожаїв, а й підприємств, там, де потрібне оперативне втручання“, – зазначив Ясюнецький.

Начальник управління юстиції в Житомирській області Олександр Грабар в свою чергу повідомив, що за час роботи штабу було 22 звернення і 2 відкрито кримінальні справи.

“Безпосередня робота була не лише в кабінетах. Ми працювали комплексно з представниками органу юстиції, мобільним системами безоплатної правової допомоги. Було 22 звернення, відкрито 2 кримінальні справи порушено”, – сказав Грабар.

Грабар розказав і про основні проблеми, які штаб виявив у ході роботи: “Ми зрозуміли 2 основні проблеми, що турбують аграріїв, землевласників: 1 – проблема пов’язана з діями, які мають ознаки кримінального злочину. Такі як незаконний збір врожаю на чужих угіддях, захоплення чужої продукції. Друга проблема: подвійна реєстрація земельної ділянки. Це питання Держгеоеажастру і державного реєстру прав на нерухоме майно”.

Читайте також: Агро-рейдерство: Житомирщина у списку найпроблемніших областей – заступниця міністра юстиції

При цьому чиновник зазначив, що вже розроблено законопроект, де чітко передбачено, що ділянки землегосподарського призначення повинні реєструватись нотаріально, аби уникнути подвійної реєстрації.

Ясюнецький підсумував: “Такий орган актуальний. Наприклад, в Хорошівському районі приватні охоронні структури були зі зброєю, погрожували людям. Ми всі за столом, із СБУ, правоохоронцями, вчасно призупиняли незаконні дії, адже якщо звертатись в суд, в інші структури, поки буде ця тяганина, то вже все покрадуть у людей. В інших областях були і вбивства фермерів, у нас такого, на щастя, не було”.

Нагадаємо, у Житомирській області 11 серпня розпорядженням голови ОДА був створений оперативний штаб із забезпечення прав і свобод власників земель чи збіжжя.