Мистецтво порозуміння показали в малюнку

Креативне відкриття виставки малюнка «Мистецтво порозуміння» відбулося 16 грудня в Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича. 

Близько 40 діток разом із батьками, рідними, друзями зібралися тут для того, щоби презентувати громадськості свої малюнки, поспілкуватися з іншими маленькими митцями та спільно з майстрами та художниками створити нові полотна.

Голова Ради Центру підтримки громадських ініціатив Андрій Карташов висловив подяку тим дітям та батькам, житомирянам, які під час усього проекту «Мистецтво порозуміння» підтримували дітей з інвалідністю. «Ми знаємо багатьох людей, які, маючи певні проблеми зі здоров’ям, завдяки своїй праці та наполегливості досягли значних успіхів у кар’єрі. У засновника компанії Microsoft Білла Гейтса лікарі спостерігали прояви поведінки, характерні людям, які мають аутизм. Але це не завадило йому стати одним із найбільш успішних та відомих людей світу», – сказав Андрій Карташов.

Директор Державної установи Житомирського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Ярослав Возний наголосив на тому, що чим вищий рівень цивілізованості суспільства – тим більше людей із обмеженими можливостями можуть у ньому реалізувати свій творчий потенціал. І кожен відповідальний громадянин має дбати за те, щоб люди з інвалідністю почувалися комфортно поряд із ними.

На заході панувала атмосфера невимушеності та творчого натхнення. У товаристві дітей працювали педагоги та художники Яна Сіхневич, Наталія Колесник, Оксана Піддубна, до яких приєдналися волонтери-студенти Навчально-наукового інституту педагогіки Житомирського державного університету імені Івана Франка.

Організатори заходу висловили сподівання, що такі ініціативи, покликані розвивати толерантність у суспільстві, творчі здібності дітей незалежно від їхнього віку, статі й інших ознак, що зазнають дискримінації, будуть упроваджуватися іншими громадськими організаціями, небайдужими активістами та владою міста.

Проект «Мистецтво порозуміння» реалізовано за сприяння ГО «Культурний ді@лог» та за підтримки Британської Ради в Україні в межах програми «Активні громадяни». Координували події «Мистецтва порозуміння» волонтери ВГО «Центр підтримки громадських ініціатив» та Центру іпотерапії «Берегиня Полісся», що знаходиться в Житомирі.

СНІЖАНА ГЕРАСИМЧУК, ЛЮДМИЛА ЗОЛОТЮК. Фото – НАТАЛІЯ ХОМЕНКО