Події минулого тижня у Києві очима Фореста

Вечір, сутінки … Наша машина виїхала з Житомира до Києва до наметового містечка біля Верховної Ради. Зі мною в машині керівник громадської організації з Бердичева.

Зізнатися чесно, я думав, що побачу максимум десятка півтора наметів і сотні три незадоволених громадян, тому був вражений кількістю людей в містечку і кількістю наметів біля Верховної Ради України. Нарахував більше сорока наметів.

Того ж вечора в негоду понад дві тисячі людей вийшло на Віче і ще кілька сотень сиділо в наметах або чергувало по периметру на постах, охороняючи табір від нападу. Зізнатися, був вражений побаченим.

Віче, гасла, Саакашвілі …

На Віче приїхав Михайло Саакашвілі в оточенні охоронців. Що можу особисто сказати від побаченого і почутого. Безумовно, харизматична особистість. На сцені говорив яскраво, вміло заводив натовп, акцентував на ключових моментах. Робив паузи, під час яких люди підтримували його криком. Вся площа рясніла прапорами. В основному червоно-чорними упереміш з жовто-синіми.

Спілкуючись з людьми, зробив висновок, що деякі з тих, хто прийшли, виступають проти Порошенко, як вони самі кажуть, а не за Саакашвілі. 

На мій погляд, деякі моменти у виступі Саакашвілі були награні, той же епізод з грошима. Президент Грузії сказав, що гроші протестувальники отримують виключно з добровільних пожертвувань і показав людям тисячу доларів, розповідаючи історію про жінку, яка не назвалася, але передала гроші, спростовуючи версію влади про нібито фінансуванні цієї акції Курченко. Тут же кілька людей зі сцени і з натовпу передали йому якісь гроші. Після «Віче» Саакашвілі швидко поїхав, практично не відповідаючи на питання ЗМІ.

“Розмова по душам”

Як мені розповіли, під ранок була атака спецназу МВС на наметове містечко, кілька десятків людей постраждало. За словами очевидців, реформована поліція била нещадно людей кийками ламаючи руки і ноги протестуючим, заливаючи асфальт на майдані кров’ю. Але так як людей в наметах було більше ніж вони очікували, і миттєва їх мобілізація допомогла учасникам протесту витіснити нападників з табору.

Також один з очевидців нападу киянин – позивний «Хвиля» описав докладно як били людей спецназівці, йому вибили зуби і розбили обличчя. На одному з фото ви можете його бачити з пов’язкою на обличчі, що розмовляє з киянкою, яка принесла рукавиці для протестуючих і при мені дала йому одні, щоб він не мерз.

В ЗМІ повідомляють, що кияни не підтримують наметове містечко. З Житомира, на жаль, мало народу, в основному наш регіон представляє Бердичів. У наметі хлопці розповіли про причини, які спонукали приїхати до Києва, кинути сім’ї, роботу, мерзнути і жити в некомфортних умовах. 

Насторожили в їх відповідях мітингові фрази, не було конкретики. Ніхто не сказав, що йому нема чим платити за комуналку, що він наприклад, втратив роботу.

Все в загальному: «злочинна влада», «вимоги майдану» і так далі. Чому так – або не було відвертості, або щось інше… Але всі присутні були в одному єдині – в думці, що владу треба міняти.

Підсумки…

Якраз пишу статтю і дізнаюся, що Саакашвілі заарештований і обурені його прихильники зібралися біля будівлі СБУ. У неділю очікується всеукраїнська акція протесту. По дорозі додому у мене було двояке почуття від побаченого на площі перед Верховною Радою і спілкування з людьми.

Підсумувавши, аналізуючи, можу стверджувати одне, що Україну ще чекають потрясіння, людьми грають, знущаються над ними як хочуть і політики, і влада, і ті, хто хоче прийти їм на зміну.

Хто прийде наступний – це загадка з багатьма невідомими і яка місія у Саакашвілі знає тільки він і той, хто стоїть в тіні.

Детальніше дивіться інтерв’ю …

Сергій Форест