ProZorro і чиновники


Після реформи державних закупівель, в результаті якої була створена система електронних закупівель ProZorro, всі державні тендери стали в обов’язковому порядку проводитиметься через цю систему. 

Однак, з огляду на те, що ProZorro була створена для запобігання корупції в державних закупівлях і досить успішно справляється з поставленим завданням, корупціонери і недобросовісні учасники, які раніше беззастережно перемагали у всіх закупівлях, знаходять нові лазівки для обходу прозорого і конкурентного механізму закупівель, і однією з головних таких лазівок є допорогові закупівлі.

При цьому, усі учасники тендерів мають право на оскарження рішень тендерного комітету закупівлі, скориставшись послугами професіоналів.

Недавнє дослідження аналітика Київської школи економіки Олексія Грибановського показало дивну аномалію в статистиці проведених тендерів. Розбивши суми оголошених тендерів на діапазони по 5 тис. грн, можна побачити, що в діапазоні від 195 до 200 тис. грн – саме на межі порогових закупівель – було проведено 6,7 тис. тендерів, тоді як в попередньому діапазоні цей показник склав 1,3 тис. тендерів, а в наступному – всього 400. в результаті, аномальний сплеск в крайньому допорогових діапазоні відображає майже 7 тис. тендерів із загальною сумою закупівлі близько 1,2 млрд грн, які пройшли повз конкурентної процедури і фактично – ніким не контролювалися.

В цілому, єдиним логічним способом боротьби з корупцією в допорогових закупівлях є зниження порогу в обов’язковому порядку по всій Україні. Тільки таким чином масштаби корупції можна буде знизити до такого рівня, де вигода від успішно проведеної схеми буде не відповідати ризику бути спійманим на гарячому. У той же час, далеко не завжди допорогових закупівлі означають корупцію: часто підприємства просто не мають іншого виходу через відсутність часу або відсутності конкуренції серед постачальників в своєму регіоні. І хоча питання про існування допорогових закупівель і розмірах цього самого порога все ще залишається відкритим, зволікання у вирішенні цієї проблеми означатиме відтік бюджетних коштів в руки недобросовісних чиновників, чого наша країна в сьогоднішній ситуації не може собі дозволити жодним чином.

За матеріалами: http://www.veklegal.com/uk/company-services/appealtender