Пораненого російською міною ветерана АТО готують до незвичайної операції

Суспільство

Oдин із найскладніших пацієнтів проекту «Біотех-реабілітація поранених», хлопчина з неймовірною кількістю операцій — а це ж тільки початок. 

Днями Петро трохи оговтався та зміцнів після чергового хірургічного втручання, і вже й навіть рушив додому. Та найцікавіше чекає на нього попереду: про це розкажемо трохи далі.

У ході чергової операції лікарі проекту дещо відкоригували результати минулих втручань, після яких Петро невдало заснув, відлежав ногу, від чого частина свіжого пересадженого клаптя не прижилася. Тепер же лікарі прибрали зайве, поправили те, що лишилось і пересадили ще один із шкірних клаптів.

Саме таким чином фахівці проекту спочатку нарощують масив м’яких тканин, поки рана свіжа та добре піддається лікуванню. Вже згодом, після численних пластик, у ході яких лікарі відновлять м’які тканини стопи, візьмуться і за кістки — відновлять вирвану п’яткову кістку та дещо переберуть увесь скелет стопи так, аби Петро міг вповні користуватися ногою і не знав жодних обмежень.

Петро отримав травму у травні минулого року: наступив на російську міну неподалік від Докучаєвська. Якби не міцний армійський черевик, міг би лишитися і взагалі без ноги, так же вирвало п’ятку та шматок м’яса. 

У військових шпиталях були невблаганні: тільки ампутація, тільки протез, тож призначили були вже і дату вирішальної операції. Петро, зелений від болю та постійних медикаментозних вливань, вже й сам погодився відрізати ногу. Сполошилися друзі та волонтери: вмовили Петра спробувати ще і новітні технології.

Без перебільшень, волонтери буквально стягнули Петра з операційного столу, в той вирішальний день, коли ногу мали вже відрізати. 

В рамках «Біотеху» хлопчині спершу провели кілька санаційних та оглядових операцій, згодом, коли зяючу рану трохи вичистили від зайвого, почали нарощувати втрачені м’які тканини. Пластика за пластикою, нога Петра знову набувала природної форми.

Далі ж, вже найближчим часом, коли хлопець трохи оговтається від операцій, на нього чекає геть неприємне — медики планують у прямому сенсі стриножити Петра. Головний лікар проекту Володимир Оксимець має намір частково пересадити шкірний клапоть з однієї ноги Петра на іншу — так, аби певний час він був прикріплений одразу на двох ногах. Вже коли він приросте на новому місці, корінець відсічуть, і Петро знову зможе рухати обома ногами. Та певний час до того моменту він проведе нерухомим.

До того, аби повністю оплатити курс лікування Петра, лишилося зовсім трішки: щось трохи більше 26 тисяч гривень. Погодьтеся, у порівнянні з загальною сумою, яку волонтери People`s Project вже сплатили за лікування — а мова про 800 тисяч гривень — залишок геть невеликий.

Саме тому закликаємо вас долучитися до участі у проекті і підтримати і Петрика, і інших поранених бійців АТО, які зараз лікуються в проекті «Біотех-реабілітація поранених», яким дуже і дуже потрібна наша із вами допомога. Друзі, допомагайте — інколи навіть кілька гривень пожертв можуть мати вирішальне значення!