У Коростишеві прокурори розповіли учням місцевої школи, що таке корупція

Суспільство

За інформацією Коростишівської місцевої прокуратури, органами прокуратури в умовах викликів сьогодення приділяється значна увага питанню запобігання та протидії корупції у суспільстві, адже боротьба з корупцією є одним із найважливіших компонентів побудови правової демократичної держави.

З метою підвищення правової свідомості учнів, нещодавно прокурор Коростишівської місцевої прокуратури Руслан Закіров провів зустріч із старшокласниками Коростишівського навчально-виховного комплексу “Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – ліцей інформаційних технологій” ім. Л.Х. Дарбіняна, під час якої відбулася дискусія з питань запобігання та протидії злочинності і корупції.

Прокурор наголосив на тому, що негативні наслідки корупції у сферах суспільних, економічних, соціальних та політичних відносин є очевидними. При цьому успіх у протидії зазначеному явищу, зокрема у кримінально-правовому аспекті, не в останню чергу залежить від встановленого законодавством механізму попередження корупційних проявів і викриття осіб, які вчиняють корупційні правопорушення, а також досконалого застосування процесуальних норм у практичній діяльності.

Під час зустрічі Руслан Закіров ознайомив старшокласників із повноваженнями спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції – органів прокуратури, Національної поліції, Національного антикорупційного бюро України та Національного агентства з питань запобігання корупції.

Також учням роз’яснено коло суб’єктів, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції» та про обмеження, які на них покладаються з метою запобігання корупційним та пов’язаним з корупцією правопорушенням.

Розповіли ліцеїстам і про реальні заходи з протидії корупції, вжиті Коростишівською місцевою прокуратурою. Зокрема, протягом минулого року місцевою прокуратурою затверджено обвинувальні акти у 5 кримінальних провадженнях за фактами умисного неподання суб’єктами декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за ст. 366-1 КК України. Наразі справи судами розглянуті та особи визнані винними в інкримінованих їм злочинах.

Крім цього, Коростишівською місцевою прокуратурою забезпечено участь у судовому розгляді 46 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, за результатами розгляду яких 38-задоволено.

Підсумовуючи дискусію, Руслан Закіров прокурор зауважив, що успішне подолання корупції в Україні можливе лише за умови нерозривної та одночасної дії двох антикорупційних чинників: нетерпимості суспільства в усіх сферах його життєдіяльності до цього негативного явища і належної роботи всіх уповноважених державних органів.