Житомирський бізнес може видихнути з полегшенням

Без категорії

10 травня Кабінет Міністрів України ухвалив пакет рішень, які значно спрощують умови ведення бізнесу. Рішення були розроблені Мінекономрозвитку за підтримки Офісу ефективного регулювання.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Так, зокрема, одна з ініціатив Мінекономрозвитку – це запровадження ризик-орієнтованого підходу в діяльності інспекційних органів.

“99% перевірок бізнесу сьогодні фіксують порушення. Це відбувається тому, що їхня діяльність спрямована на застосування санкцій. Інспектори мають перевіряти з метою усунення правопорушень, а не накладення санкцій”, – наголосив Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів під час засідання Уряду.

Мінекономрозвитку очікує, що реалізація ризик-орієнтованого підходу створить потужну аналітичну систему, яка функціонуватиме на основі достовірної та детальної інформації. Така система підвищить точність оцінки ступеня ризику суб’єктів господарювання та дозволить фокусуватися на перевірках найбільш ризикових підприємств. Система також забезпечуватиме споживачів інформацією про ступінь ризику конкретного виробника.

Також Уряд ухвалив Концепцію реформи інституту саморегулювання в Україні.

“Зараз бізнес фактично усунений від регулювання свого ринку, а органи державної влади витрачають значні ресурси на виконання функцій з регулювання господарської діяльності”, – наголосив Перший віце-прем’єр-міністр України.

За словами Степана Кубіва, реалізація даної концепції фактично дає старт становленню єдиної державної політики щодо саморегулювання в Україні та створює основу для діалогу зацікавлених сторін щодо нормативного врегулювання саморегулівних процесів в Україні.

До того ж Уряд скасував ряд актів, щоб зменшити навантаження на підприємства роздрібної торгівлі алкогольними напоями, торгівлі нафтопродуктами та ремонту побутової техніки в частині використання печаток. Як відомо, у минулому році було ухвалено Закон, який остаточно скасував використання печаток. Однак деякі акти КМУ досі вимагають цього. Так, зокрема, потрібна печатка на цінниках до алкогольних виробів. Досі діяла заборона приймати нафтопродукти на АЗС при невідповідності пломби на цистерні відбитку печатки на товаротранспортній накладній або обов’язкове дублювання на паперовому носії документів, складених в електронній формі і таке інше. Всі ці вимоги були скасовані.