На сесії облради вимагали створення громадської ради при ОДА. Гундич натякнув, що окремі представники попередньої громадської ради рекетували підприємства

Суспільство

Шквал емоцій, крики, виступи біля трибуни – так проходив початок сесії обласної ради цього тижня у Житомирі.

Низка громадських організацій вийшла з вимогою створити громадську раду при ОДА. В заяві тих, хто бажає ввійти в новостворену громадську раду зазначається, що створення громадських рад при ОДА передачає Постанова Кабміну (Постанова Кабінету Міністрів України № 996 від 03.11.10 р. «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики»), і не утворення на Житомирщині громадської ради є грубим порушенням чинного законодавства.

Житомирщина – єдина область в Україні, де не утворена громадська рада, – повідомила з трибуни громадський активіст Наталія Волинець.

Зі слів виступаючих – затягування з утворенням громадської ради є ознакою узурпації влади на Житомирщині.

В неутворенні громадської ради при ОДА звинувачували главу ОДА Ігоря Гундича, який пояснив свою позицію тим, що громадськість має повний доступ до кабінетів керівників області й до трибуни сесійного залу, чого раніше ніколи було, а головним аргументом затягування з утворення громадської ради керівник області назвав скарги керівників підприємств, які надходили на попередню громадську раду. Зі слів Гундича, керівники підприємств скаржилися, що представники попередньої громадської ради приїжджали на підприємства і пропонували “певні речі”. Фактично, керівник області натякнув на те, що громадська рада потрібна криміналу, для того, щоб під її прикриттям займатися рекетом, тому він її і не створює.

Коли ж Гундича попросили уточнити, які “речі” пропонували керівникам підприємств, керівник області відповів, що “якщо буде потрібно – він скаже”.

Отож, з одного боку, громадська рада при ОДА має бути створена, з іншого боку, керівник області натякає, що окрім людей з чистими помислами, в цей орган рветься кримінал, для того, щоб рекетувати підприємства. Точка порозуміння має бути знайдена. На то вона і влада.