Одухотворення українського села: Четвертий Фестиваль Льону відбувся на Житомирщині

Культура Суспільство

Четвертою дитиною називає своє дітище – Фестиваль Льону в селі Стремигород Коростенського району на Житомирщині, його ідеолог і організатор – власниця агрокомпанії “Зоря” і депутат Житомирської обласної ради Ірина Костюшко.

Вчора, 16-го вересня, фестиваль з успіхом відбувся під девізом «Органічні компанії – здорова нація». Свято відвідали гості не лише з Житомирщини, а й з інших областей України та Києва.  Кожен знайшов для себе відпочинок по душі, та отримав можливість ознайомитися з новими зразками органічної продукції вітчизняного виробництва. Спеціально для цьогорічного фестивалю льону агрокомпанія “Зоря” виготовила конопляну і лляну олію з датою виробництва 6-8-го вересня, а гостей свята частували чаєм зі свіжих конопель. Відвідувачі фестивалю також змогли насолодитися виступами кінно-трюкового театру «Княжа Конюшня», піснями фол-рок гурту «TaRuta» та співачки «М’ята». Авто-мото частина була представлена виставкою нової лінійки автомобілів “Вольксваген” та візитом байкерів на “Харлеях”.

Загалом, свято вийшло для всієї родини, принісши його учасникам чимало позитивних емоцій та нових вражень і знайомств.

Чотири роки поспіль Ірини Костюшко проводить Фестиваль Льону в Стремигороді, і, незважаючи на колосальну віддачу сил, необхідну для організації фестивалю на належному рівні, каже журналісту сайту Репортер, який відвідав вчорашнє свято, що не відчуває ні втоми, ні спустошення, а навпаки – ця діяльність дає і їй натхнення і прилив сил.

“Це моє дітище, як може своя дитина стомлювати – тільки радість, тільки плани проводити і розвивати Фестиваль Льону і відроджувати льонарську галузь України і в майбутньому”, – говорить Ірина Костюшко.

«Селяни  не завжди можуть собі дозволити подорожувати, і деякі люди жодного разу не були у столиці, не кажучи про інші країни. Мені хотілося, щоб перш за все місцеві змогли побачити це свято, і зрозуміли, що вони є також частиною України. Більша половина населення України – це селяни, і селу потрібний духовний розвиток. Я вважаю, що фестиваль – це не просто розважальне свято, це перш за все внесок в духовний розвиток нашої країни. Сьогоднішню подію я розглядаю, як соціальний проект компанії, яка працює в цьому селі, отже, ще одне завдання і місія фестивалю – це духовне наповнення місцевої громади”, – зазначила ідеолог фестивалю.

З її слів, Фестиваль Льону – це не тільки сам льон, а і збереження, популяризація і розвиток народних традицій, народної культури, поєднання сучасного (технології) і минулого (одяг з льону), одухотворення українського села.

Сергій Фещенко

 

Фото: Гезета “День“, “Larisa Palamarchuk