Житомир ратифікував Меморандум про взаєморозуміння з Антикорупційною Ініціативою Європейського Союзу

Без категорії

27 вересня, депутати міської ради прийняли рішення затвердити (ратифікувати) Меморандум про взаєморозуміння, укладений між Житомирською міською радою та Антикорупційною Ініціативою Європейського Союзу (EUACI).

Рішення прийнято з метою підвищення ефективності, відкритості та прозорості діяльності органів місцевого самоврядування, відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законів України «Про запобігання корупції» та «Про доступ до публічної інформації», розпоряджень Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції розвитку електронного урядування в Україні», «Про схвалення Стратегії розвитку інформаційного суспільства в Україні».

В рамках проекту технічної допомоги «Антикорупційна Ініціатива Європейського Союзу», що фінансується Європейською комісією та Міністерством закордонних справ Данії, упродовж 2018-2019 років будуть розроблені муніципальні плани доброчесності – плани дій, що мають зменшити рівень корупційних ризиків при прийнятті управлінських рішень в місцевих адміністраціях.

Безпосередньо місту Житомир в рамках Проекту буде надана технічна допомога для:

  • розвитку геоінформаційної системи (в рамках проекту буде закуплено та встановлено програмне забезпечення для нанесення на електронну карту міста 5-ти шарів даних, що включає, в тому числі, бюджет міста, комунальну власність, інвестиційну мапу та рекламні носії);
  • впровадження електронної системи відкритого міського бюджету;
  • створення електронної приймальні для мешканців міста;
  • впровадження електронного сервісу для підвищення рівня прозорості використання благодійних та бюджетних коштів у закладах освіти.

Антикорупційна ініціатива Європейського Союзу в Україні (EUACI)  — це найбільша програма технічної допомоги Україні з боку ЄС у сфері боротьби з корупцією. EUACI фінансується ЄС і спів-фінансується та впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA). Запущена у червні 2017. Розрахована на три роки. Місія Антикорупційної ініціативи — зменшення рівня корупції в державі, щоб сприяти демократичному та економічному розвитку України.

Вона має на меті посилити спроможність нових антикорупційних інституцій і сприяти контролю за ходом реформ з боку українського парламенту, громадянського суспільства та ЗМІ.

У зв’язку з цим програмою передбачено три компоненти реалізації планів:

  • взаємодія з антикорупційними органами держави;
  • співпраця з комітетом ВРУ з питань запобігання та протидії корупції;
  • посилення спроможності органів місцевого самоврядування та сприяння ЗМІ й громадянському суспільству в антикорупційних процесах.