Міський голова Житомира представив директора міського Пластового молодіжного центру

Без категорії

Сьогодні 14 листопада міський голова Житомира Сергій Сухомлин представив директора Пластового молодіжного центру Максима Швеця.

Про це повідомляє прес-служба міської ради.

«В тих умовах, яких перебуває сьогодні наша країна, дуже важливо, що Пластовий молодіжний центр у Житомирі очолила людина, яка пройшла АТО, чітко розуміє завдання, які стоять перед Пластовим рухом», – зазначив міський голова.

За словами директора Пластового молодіжного центру Максима Швеця, центр працюватиме на основі Стратегії національно-патріотичного виховання молоді.

«Кожен з нас має бути відповідальним, ефективним, щоб надалі розбудовувати нашу країну. Пластовий молодіжний центр має об’єднати всі молодіжні рухи», – сказав Максим Швець.

Пластовий молодіжний центр утворений рішенням сесії Житомирської міської ради №987 від 12.04.2018. Напередодні петицію про його створення підтримали 100% голосів за 4 дні. Розпорядженням міського голови з 01 листопада директором центру призначений Максим Швець.

Пластовий молодіжний центр має на меті об’єднати інститути громадянського суспільства, щоб створити сприятливі умови консолідації зусиль усіх організації, що працюють з дітьми та молоддю для їх власного розвитку, інтересів міста та країни в цілому. Інтелектуальний потенціал молоді буде направлений від емоційного зацікавлення певних видом діяльності (художньої, спортивної, ком’ютерної, військової, виробничої та іншої) у практичну площину індивідуальної чи колективної участі у проектах професійного спрямування (від хоббі до конкретного виду діяльності).

Проекти реалізовуватимуться у вигляді майстер-класів, виставок, краєзнавчих мандрівок, фестивалів.

У 2018 році фінансування на заробітну плату та утримання Пластового молодіжного центру не передбачалось. За штатним розписом кількість посад становить 3 одиниці : керівник, головний бухгалтер, фахівець.

В 2019 році планується виділення з міського бюджету на заробітну плату з нарахуваннями 420 тис. грн на 3 штатні одиниці.

Діяльність Пластового молодіжного центру у місті Житомирі базується на основі Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження типових положень про молодіжний центр» від 20.12.2017р, Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді, згідно Указу Президента України №580/2015, що має на меті формування ціннісних орієнтирів і громадянської свідомості у дітей та молоді на прикладах героїчної боротьби Українського народу. А також згідно Указу Президента України №279/2008 Про заходи щодо сприяння розвитку пластового (скаутського) руху в Україні, спрямованого на всебічний розвиток молодої особистості, її моральних, духовних і фізичних якостей.

Основні завдання Пластового молодіжного центру:

  • задіяння молоді до громадського життя міста;
  • активізація роботи з національно-патріотичного виховання дітей та молоді в місті;
  • збільшення волонтерського  руху;
  • виховання добрих громадян – свідомих, активних членів української та світової спільноти;
  • залучення молоді до міжнародних проектів, програм обміну, навчання;
  • вирішення питань соціального становлення та розвитку молоді міста;
  • співпраця та спільна робота з громадськими організаціями міста.

Дитячо-юнацькі пластові центри створені (створюються) у 7 містах України (Рівне, Вінниця, Івано-Франківськ, Тернопіль, Ужгород, Львів, Буча), а молодіжних центрів комунальної форми власності створено понад 120 в Україні, на їх фінансування виділено понад 50 млн. грн.

14 жовтня Президент України Петро Порошенко відкрив новий Пластовий вишкільний центр у місті Буча Київської області, збудований за муніципальні та державні кошти.

Відомі пластуни:

Любомир Романків – провідний науковець компанії IBM в галузі комп’ютерних технологій

Богдан Гаврилишин економіст світового рівня, меценат

Любомир Гузар – екс-глава УГКЦ

Борис Ґудзяк – провідний науковець, президент Українського католицького університету

Анастасія Станко – журналіст, співзасновниця Hromadske.TV

Марія Стефанишин-Пайпер – перша жінка-астронавт українського походження.