Борці за волю України визнані Парламентом ветеранами і отримали статус учасників бойових дій

Без категорії

Верховна рада України ухвалила зміни до законопроекту №8519 про посилення соціального захисту учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті. Документ після кількох невдалих спроб підтримали 236 нардепів, передає «РБК-Україна», повідомляє ЗАХІД.НЕТ.

Згідно з законом, статус учасника бойових дій надається особам, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX столітті.

Зокрема, у складі Української повстанської армії, Української повстанської армії отамана Тараса Боровця (Бульби) «Поліська Січ», Української народної революційної армії (УНРА), озброєних підрозділів Організації українських націоналістів. Вони, відповідно до закону «Про правовий статус і пам’яті борців за незалежність України у XX столітті», визнані борцями за незалежність України.

«До сьогодні вони не мали статусу ветеранів та відповідної державної підтримки. Поряд з цим військовослужбовці Радянської армії та Комітету державної безпеки такі гарантії мають», – йдеться в пояснювальній частині законопроекту.

При цьому порядок надання статусу учасника бойових дій цим особам встановлюватиме Кабінет міністрів.

Ініціаторами закону є низка депутатів з різних фракцій, зокрема Юрій Шухевич — син головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича (1943—1950 р.)

Нагадаємо, в квітні 2015 року Верховна рада ухвалила закон «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті». Згідно з ним,борцями за незалежність визнали особи, які брали участь у всіх формах політичної, збройної та іншої колективної та індивідуальної боротьби за незалежність України.

Закон перелічує десятки організації, починаючи від Січових стрільців, ОУН, УПА і до Народного руху. Закон зобов’язує державу та органи місцевого самоврядування надавати соціальні гарантії, пільги або інші виплати борцям за незалежність України у ХХ столітті та членам їх сімей.

Згідно з проектом закону, станом на кінець травня 2018 року в Україні залишились 1201 людина, котрі колись були членами УПА і ОУН.