Правильний замок: від ключів до секретності

Безпека

Підібрати замок сьогодні не досить складно, були б гроші. Але й на ненадійний замок теж не хочеться витрачатись. Через це фахівці магазину svitzamkiv.ua дають декілька порад. Особливо вони згодяться тим, хто вирішив замінити сердечник, загубив ключі, або з якихось причин хоче вдосконалити секретність своїх дверей.

Які бувають замки за способом запирання

Це важливий момент, тому що він відповідає за ергономіку користування дверима. Дуже незручно, погодьтесь, коли доводиться шукати ключ, стоячи зсередини квартири, аби вийти. Тож існують декілька видів замків:

  1. Ключ — вертушка. Зовні двері відкриваються і закриваються ключем, зсередини — поворотом вертушки. Так зручніше: з дверима впорається навіть дитина, та й знос ключа менше. Вартість трохи вище, ніж у замків з іншими способами замикання.
  2. Ключ — ключ. По обидва боки двері відмикається ключем. Головна незручність: якщо зсередини в замок вставлений ключ, зовні ви двері не відкриєте. Доведеться телефонувати, щоб домашні вас впустили. З іншого боку, «ключ — ключ» безпечніше. Якщо злодій проникне в порожній будинок через вікно, то щоб вийти, йому доведеться зламувати замок або вибиратися через вікно, як і прийшов.
  3. Напівциліндр. Для одностороннього замикання на ключ. Використовують в підсобках та інших приміщеннях, де немає чого замикатися зсередини.

Чим відкривати будемо?

Циліндри для дверних замків «євростандарт» зазвичай комплектуються англійськими або перфорованими ключами («перфокарта»). 

Англійський

Інші назви — плоский, зубчастий. Циліндрові механізми з таким ключем використовуються повсюдно, але мають низьку таємність (менше ніж 5 000 комбінацій на дешевих моделях). Досвідчений домушник розкриває їх відмичкою без шуму і пилу за 2-3 хвилини.

Перфорований

Інші назви — профільний, вертикальний, ключ-перфокарта. У цього ключа замість зубів, насічка у вигляді лунок. Секретність євро-личинки з перфорованим ключем може досягати 10 млн. Комбінацій і навіть більше. Можна півгодини возитися з відмичкою і тільки даремно витратити час.

Але все ж варто оцінювати складність замку комплексно. Не виносьте їй вирок тільки через те, що у неї англійський ключ. Простий приклад. Ось наш євроциліндр з «хорошим» перфорованим ключем за 180 гривень, а ось — з «поганим» англійським за 640 гривень. Тільки у першого секретність у 2 рази менше, немає захисту від висвердлювання і корпус м’якіше. Як думаєте, який з них більше підходить для вхідних дверей?