Виховання – об’єднуємо зусилля

Суспільство

В Житомирі розпочались засідання робочої групи комісії з питань освіти і науки, національно-патріотичного виховання сім’ї, дітей та молоді Громадської ради Житомирської обласної ради.

Насущна проблема

Виховання дітей та молоді – справа відповідальна, кропітка, довготривала. Вона потребує консолідації зусиль спеціалістів різних галузей, бо тільки так можна досягти результатів у цій важливій справі.

Актуальність питання моральності та виховання підростаючого покоління беззаперечна. Складний перехідний період, який розпочався після здобуття Україною незалежності, наклав свій відбиток на моральні якості людей. А ще й ускладнення, викликані різними кризами – економічними, політичними, зусиллями протистояння збройній агресії. Як результат – є бажання стати повноцінною сім’єю європейської спільноти, але українці поки що далекі до їх морального, етичного, правового рівня. Тому і національно-патріотичний настрій на низькому рівні – багато хто хоче знайти кращу долю за межами України… Тільки з початку 2019 року з України виїхало 1,5 мільйони громадян.

Ми бачимо високий рівень аморальності, безкультур’я, зловживання алкоголем, лихослів’я, неповаги. І це не лише з боку дітей, але й їх батьків. Тому лише кардинальні дії та неабиякі зусилля багатьох здатні змінити ситуацію.

Спільна робота

Нещодавно спільна робота багатьох щодо зміни ситуації на краще розпочалася з зустрічі ініціативної групи в приміщенні Житомирського національного агроекологічного університету 21 вересня 2019 року. Але дискусія по вирішенню насущної проблеми та пропозиції мали своє продовження.

Громадська рада Житомирської обласної ради не залишилась осторонь цієї важливої справи. І 4 жовтня 2019 року в сесійній залі Громадської ради Житомирської обласної ради відбулось засідання сформованої робочої групи комісії з питань освіти і науки, національно-патріотичного виховання сім’ї, дітей та молоді. В цю групу були запрошені експерти з питань освіти і науки, національно-патріотичного виховання. Так як вирішення проблеми потребує всебічний підхід та спільні зусилля, ініціативна група включала представників від педагогів до священнослужителів. А ще голови ради, спілки, комісії, комітету, організацій, директор, доктор наук – ось неповний перелік присутніх.

При обговорюванні ділилися успішним досвідом та спостереженнями. Говорили про важливість світоглядної освіти молоді (під час здобуття загальної освіти), як можливості свідомого світоглядного вибору, що є фундаментом побудови особистістю морально-етичних якостей. В дискусії розглядалась можливість використовувати потенціал викладання предмету «Основи християнської етики» у закладах Житомира та області, та чи є альтернатива, на якій можна будувати світогляд підростаючого покоління.

Чекаємо продовження

Але ця зустріч також була лише початком. Є домовленість регулярно проводити ці зустрічі (раз на 2 тижні). Наступні зібрання очікуються плідними – від визначення термінів, з якими пов’язана подальша праця, до практичних кроків. Тому запрошуються для співпраці небайдужі спеціалісти. Звертатись можна до Голови організації «Шлях відродження», члену Комісії з питань освіти в Громадській раді при ЖОДА, Ігоря Кіпенко (тел.: 0972375147).

Андрій Лаврентюк