Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці відзначає 10 річчя створення!

Суспільство

Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці відзначає 10 річчя створення!

До Вінницького консульського округу належать: Вінницька, Житомирська, Хмельницька та Чернівецька області! З нагоди річниці з дня заснування Генеральний консул Дамян Цярціньский  презентував результати роботи установи!

Захід відбувся у Вінниці в конференц-залі ресторану «Mont Blanc» готелю «Франція».

Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці офіційно було відкрито 26 лютого 2010 року. Відкривали консульство офіційні делегації Польщі та України на чолі із заступником міністра закордонних справ України Валерієм Чалим та його польським колегою заступником міністра закордонних справ Польщі Анджеєм Кремером.

Відкриттю дипломатично – консульської установи передувала неоднорічна підготовка як з польської так із української сторін. Багато зусиль було докладено тодішніми керівниками області та міста, а саме – Олександром Домбровським та Володимиром Гройсманом.

За 10 років консульство очолювали: Анджей Сломскі (керівник ГК), Кшиштоф Свідерек  (Генеральний консул), Томаш Олейнічак (Генеральний консул),  Войчєх Мрозовскі (керівник ГК).

З січня 2018 року по теперішній час установу очолює Генеральний консул РП Дамян Цярціньскі.

До завдань польської дипломатично – консульської установи належать м. інш: видача віз, співпраця з польською національною меншиною, промування польської мови, культури та історії, консульський захист громадян Польщі на території України, допомога в налагодженні співпраці між органами самоврядування, навчальними закладами, суб’єктами підприємницької діяльності.

Згідно перепису України 2001 року у Вінницькому консульському окрузі проживає найбільша кількість поляків та осіб польського походження в Україні. За 10 років роботи консульства було видано близько 900 тисяч віз та прибл. 20 тисяч Карт Поляка. На території консульського округу працює 103 польських національних товариств. Працює 39 польських хорів, музичних і танцювальних колективів, театральних студій. Польської мови, історії навчають 180 вчителів, з них – 10 вчителів з Польщі.

Польської мови у державних закладах загально-середньої освіти навчають у 93 школах, в т. ч. у школі з польською мовою навчання в Городку, Хмельницької області. При польських національних товариствах працюють 73 суботньо – недільні школи з вивчення польської мови та історії. Польську мову вивчають в 10 закладах вищої освіти.

Після прес – конференції представники консульства почастували журналістів польським пампухом. В Польщі пампухами смакують в останній четвер перед Великим постом, котрий називають – Тлусти чвартек. У 2020 році Тлустий четвер припав на 20 лютого.