«Да вы не волнуйтесь, экспертиза покажет так как нам надо» Сьогодні в Житомирі білоруські опозиціонери провели прес-конференцію у квартирі і попросили у журналістів подальшого захисту!

«Готовьтесь ко второй мировой войне» – с такими словами з-під варти декілька днів тому відпустили білоруського опозиціонера Ігоря Коктуша та його друзів. Вони, бояться, що житомирські правоохоронці будуть мститися за неприємності, які впали на плечі нашої доблесної міліції після того, як справа набула широкого суспільного розголосу, який, очевидно, спочатку, не передбачався…

Reporter.zt.ua в останні дні подавав точку зору обох сторін. Зокрема міліціонери вже встигли спростувати інформацію про те, що саме вони підкинули наркотики у квартиру, на підставі чого і затримали її мешканців. Також на нашому сайті пройшла інформація про те, що у міліціонерів були підстави стверджувати, що у цій оселі займаються виготовленням та вживанням наркотичних засобів. Огляд помешкання на початковому етапі підтвердив наявність у ньому наркотичних засобів та специфічних пристосувань для їх вживання. Нагадаємо, 3 листопада опозиціонерів було затримано у зйомній квартирі на В. Бердичівській за звинуваченням у зберіганні наркотиків.

А тепер ситуація очами затриманих!

Затримати політичних біженців як прийнято «без шуму й пилі» не вдалося. Справа, можливо, і не здобула б такого розголосу, якби не принципова позиція та безстрашність двох житомирських журналісток – Оксани Трокоз та Діани Мінаєвої, які не побоялися виїхати на зйомки завідомо небезпечного сюжету.

Журналісток виштовхнули з квартири, за їх словами – брутально. Міліція каже, що усе було згідно закону, мовляв, журналістам не дозволено фіксувати процес затримання. Воно то так. Але з іншого боку законність дій міліції під час того самого затримання викликає величезний знак питання!!!

Дивіться відео!

Сьогодні вдень білоруські опозиціонери, запросили у своє приміщення журналістів. Саме у те, приміщення, де відбувався арешт та яке міліція ледве не прирівняла з наркоманським притоном. Як виявилося – зйомна квартира в чудовому стані – всюди чисто і затишно. Її мешканці справляють враження порядних, нормальних людей – чисті, охайні, нормально висловлюються, присутня для наркоманів «заторможеність» не спостерігається. Щоправда, зовнішній вигляд Ігоря Коктуша викликає певну стурбованість – видно, що у чоловіка проблеми зі здоров’ям. Комусь він може бути схожий на наркомана. Сам Ігор одразу ж розставляє усі крапки на «і» – у чоловіка астма.

Ігор Коктиш та його друзі по черзі розповідають як їх затримували, як били та морально принижували, як після двох годин проведених правоохоронцями наодинці на кухні була «знайдена» марихуана. Під час затримання білоруському опозиційному діячеві Ігорю Коктишу зламали палець на нозі а Артему Дубовському розбили губу й ніс.

Ігор Коктиш: Під час обшуку працівники українських правоохоронних органів підкинули у нашу квартиру «подрібнену рослинну масу», яку пізніше ідентифікували як наркотик – марихуану канабіс. Це провокація перед виборами у Білорусі, до яких мають безпосередній стосунок ті, хто проживає у цій житомирській квартирі.

Білоруські опозиціонери слізно дякують житомирським журналістам за те, що врятували їх від міліцейського «самосуду» та просять не покидати їх наодинці у боротьбі з житомирськими правоохоронцями, професійно висвітлювати усі подальші події.

Ігор Коктиш та його друзі звертаються до житомирян із закликом: «Ми не наркомани, ми психічно здорові, ми не збираємось вчиняти масового суїциду. Ми цілком адекватні люди, по роду своєї громадянської діяльності боремося з розповсюдженням наркоманії у наших країнах і до наркотиків не маємо жодного відношення.»

Одразу ж після звільнення правозахисники скликали прес-конференцію у зйомній квартирі…

Ігор Коктиш розповідає про те, як із них зробили наркоманів…

Опозиціонери Білорусі запевняють, що жодних умотивованих та підстав їхнього застримання міліція не має…

Молоді люди більшу частину свідомого життя борються за свою свободу!

Ігор Коктиш: склалося враження, що діють не житомирські міліціонери, а білоруські силовики – методи “роботи” у них виявилися однаковими…

Ігор Коктиш, показуючи знімок: невже можна уявити, що я сам зломав собі пальця на нозі, щоб сфабрикувати каліцтво?

У них величезна надія на житомирських журналістів…

Білоруси звертаються до Омбутсмена Ніни Карпачової з проханням дати оцінку діям житомирських правоохоронців та притягти їх до відповідальності перед Законом!

Наркоманів вони не нагадують, чи не так?

Джерело: Reporter.zt.ua