«Кому війна за податковий кодекс, а кому й мати рідна» – у переходах Майдану Незалежності за лічені години виник дефіцит на поліетиленові плащi (ексклюзивний фоторепортаж)

Минулого понеділка Репортер Житомира інформував житомирян про перебіг акції протесту підприємців з усієї України, які виступають проти прийняття нового Податкового кодексу та вимагають від Президента накласти «вето» на цей скандальний закон.

Пройшов тиждень. Попри судову заборону мітингувати на Майдані Незалежності, акція протесту не змінила місця своєї прописки – вступилися народні депутати від опозиції, які, використовуючи юридичні моменти, влаштували у встановлених на Майдані наметах «недоторкані» громадські приймальні.

Репортер Житомира вирішив на власні очі оцінити ситуацію на Майдані, отримати оперативну інформацію та ексклюзивні коментарі учасників події. Сьогодні зранку кореспондент сайту знову вирушив у Київ, разом із житомирськими підприємцями, які працюють на місцевому автобазарі (Крошня). По дорозі до Києва підприємці розповіли, що з часу їхньої активної опозиційної діяльності, частину з них почали «перевіряти» компетентні органи. Причому, причини та методи перевірок викликали здивування навіть у досвідчених підприємців, які у своєму житті бачили багато чого. За словами житомирських підприємців, це їх ще більше об’єднало – тепер вони діють відомим методом «один за всіх і всі за одного». Кажуть, що правда на їхньому боці!

На Майдані умови екстремальні

Свище мокрий сніг з дощем, проймає до кісток. Під ногами – густа вода. Ноги мокріють миттєво. Сьогоднішній дрес-код вітчизняних підприємців на Майдані – поліетиленовий плащ з капюшоном. І тут спрацювала стара поговірка: «Кому війна, а кому й мати рідна» – у переходах Майдану Незалежності за лічені години виник дефіцит та ті самі поліетиленові плащі. За півгодини обіцяли привезти нову партію. Так само добре у переходах розповсюджуються хлібо-булочні вироби та алкоголь. Відкрито ніхто не п’є. До речі, п’яних помічено не було (мабуть, приймають по «чуть-чуть»).

Зміна акцентів

Порівнюючи з минулим понеділком, можна відмітити деяку зміну акцентів у виступах організаторів акції. Тепер вони впевнені у своїй силі, адже Президент ніби пішов їм на поступки, їхні промови вже не нагадують волання потопаючого, а вимоги до керівництва держави стають більш серйознішими. Найголовніше з них – розпустити Верховну Раду України, яка, на переконання підприємців, зрадила інтереси і волю тих, хто її обирав. В числі перших «ворогів народу» у спільноти Майдану – Тігіпко, Бродський, Азаров, Литвин. Президента теж згадують «незлим тихим словом», але підбирають більш м’які формулювання, адже від рішення глави держави залежить доля вітчизняного малого та середнього бізнесу, тобто їхня доля…

Як вирішить Президент – не знає ніхто. Йому, мабуть, зараз також складно… Підписати закон – спровокувати народний бунт та безповоротно «закопати у землю» власний і до того «нестабільний» рейтинг. Заветувати закон – продемонструвати присутню Ющенкові м’якість характеру та підставити і так кинутих «під танки» Тігіпка, Бродського, Литвина. Звичайно, там зараз намагаються домовитися, прийнявши закон із поправками, щоб, так би мовити, – і вашим і нашим. Що з цього вийде і чи не завершиться уся ця історія таким вже звичним для українських домовленостей «кидком», побачимо у найближчий час.

А поки, коментарі житомирян, та останні фотографії з центру події дивіться у матеріалі, підготовленому редакцією сайту:

Сергій Бердник, підприємець з Староміського ринку Житомира: “Я протестую проти такого податкового кодексу, який направлений на знищення результатів праці мільйонів громадян, які будували свій невеличкий бізнес з нуля. Тепер влада на нас “вішає усіх собак”, апелює до голодних пенсіонерів, мовляв усі біди країни лише через нас… Так я Вам скажу, шановні депутати, подивіться на себе. Ви – головна причина усіх народних лих. Спочатку довели пенсіонерів до “ручки”. Тепер знищуєте малий бізнес.

Очевидно, вам потрібна країна голодних рабів, якими можна легко маніпулювати, які не зможуть виступити проти, адже повністю від вас залежатимуть. Ми вільні люди, ніколи нічого у влади не просимо! Нам хочуть закрити рота – не вийде! Житомирські підприємці разом з усією Україною голосно вимагають президенського вето на Податковий кодекс та розпуск Верховної зради. Ми не відступимо!”

Юлія Журбіцька, підприємець Староміського ринку, палатка № 174-175: “На Майдані житомиряни стоять і не вперше і не вдруге – з 19 листопада ринки Житомира страйкують проти прийняття нового податкового кодексу у тій редакції, яка має на меті знищити малий і середній бізнес в Україні. Щоб не позбаляти наших покупців можливості придбати товар ми розділилися: частина їздить у Київ на Майдан, інша частина – працює на ринку. Ті, хто зараз у Житомирі морально з нами, з усіма тими українцями, які не побоялися виступити проти. Ми переконані, що стоїмо тут не дарма. Влада нас боїться, а значить – почує!”

Ілля Лепеш, офіцер запасу, представник організації офіцерів запасу “Команда “За СВОЇХ!”: “Офіцери запасу у ці дні стоять на Майдані разом із українськими підприємцями. Ми вважаємо, що у тому вигляді, у якому він поданий на підпис до Президента цей податковий кодекс приймати не можна, адже у ньому прослідковується намагання наповнити державний бюджет саме за рахунок найбідніших представників бізнесу. Їх інтереси не те, що не враховані, вони – просто проігноровані.

Малий бізнес – це основа сучасних ринкових відносин, економічних свобод, які прямо впивають на стан достримання прав людини у країні. Нам же, у свою чергу, нав’язується диктат і монополія крупного бізнесу, основна ціль якого – отримання надприбутків будь-якими методами та збагачення його власника. Підтримка малого та середнього бізнесу повинна стати ключовим пунктом державної політики. Доки влада цього не зрозуміє, “Команда “За СВОЇХ!” стоятиме разом з підприємцями на Майдані!

Альбом: События, культура, мероприятия

Сьогоднішній “дрес-код” підприємців на Майдані – поліетиленовий плащ…

Знайомтесь: представники Староміського ринку Житомира. З 19 листопада чи не щодня їздять у Київ на Майдан. Крім них найактивнішу участь у “Майдані-2” беруть підприємці Хлібного ринку та автобазару (Крошня). Захищаючи своє право на достойне життя, вони готові вистояти і не у таку погоду…

Прапорів Житомира, як завжди багато. Проте, вони сьогодні мокрі, а тому не так яcкраво розвиваються над територією Майдану…

Окрім прапорів Житомира в самому центрі Майдану майорить прапор Коростеня. Місцеві підприємці також тут!

У всіх на устах одне слово із чотирьох букв: “ВЕТО!” (інших варіантів дії підприємці Президенту не дають)

Зламати малий бізнес = отримати повну владу над народом!

… цей бій, ніби, справді, останній…

Разом із підприємцями на Майдані стоять і офіцери запасу. Представники Житомирської обласної організації офіцерів запасу “Команда “За СВОЇХ!” з перших днів страйку підтримують малий і середній бізнес, оскільки багато відставних офіцерів, після звільнення з армії започатковують власну справу. Як бачимо, незгода із діями нової влади реально об’єднала представників різних прошарків населення України.

Чомусь “справедливий” податковий кодекс у таку позу поставив лише простий народ. Крупному бізнесу гарантовані “поблажки”…

Реалії юридичних тонкощів української політики: щоб не розігнали Майдан, народні депутати від опозиції влаштували у наметах свох “недоторкані” громадські приймальні…

Президента теж згадують “незлим тихим словом”…

На передовій!

Взбунтувалися навіть найбіш “прорегіональні регіони”. Не стримало навіть питання мови…

– так офіційно називається “Майдан №2″…

Незалежно від результату, підприємці продемонстрували, як потрібно відстоювати свої права!

Кругом – одна вода…

Сергій ФЕЩЕНКО Репортер Житомира