В Житомирській області вшанували пам’ять розстріляних більшовиками українських воїнів!

21 листопада у селі Базар Народицького району відбулося вшанування 89-ї річниці героїчної загибелі воїнів Армії Української Народної Республіки. До Меморіалу пам’яті жертв більшовицького терору прийшли щонайменше 500 людей, більшість яких склали представники ВО «Свобода» з усіх районів Житомирщини, також свободівці із Києва та члени різноманітних громадських організацій.

За словами присутніх, що не вперше приїздять на вшанування героїв у Базарі, цьогорічна акція була наймасштабніша за чисельністю та рівнем підготовки з часів незалежності.

«Ми віддаємо шану козакам та офіцерам Армії УНР, нашим дідам і прадідам, що загинули смертю хоробрих, захищаючи Україну від московських окупантів. Сьогодні їх подвиг надзвичайно актуальний. Адже 89 років тому ми втратили свою незалежність, внаслідок чого московські більшовики безкарно розстріляли та вислали мільйони українців, тричі організували Голодомор. Кількість українців замордованих в мирний час незрівнянно більша за число загиблих у боях за незалежність. Історія вчить нас простим істинам: незалежність варта того, щоб за неї боротися», – зазначив Голова обласної організації ВО “Свобода” Сидір Кізін

Довідка: 17 листопада 1921 р. під селом Малі Міньки у районі села Базар військове з’єднання УНР опинилося у більшовицькому оточенні. У бою понад 400 вояків загинули, 500 потрапили в полон. Із 359 полонених учасників походу жоден не погодився перейти на службу до Червоної Армії, за що 23 листопада 1921 р. у Базарі всі вони були по-звірячому розстріляні більшовиками.

Прес-служба Житомирської обласної організації ВО “Свобода”