Скільки отримають і за що доплатять житомиряни з 1 січня

1 січня – це не лише новорічне свято, а й дата, з якої вступають в силу декілька важливих для пересічного українця законів.

Це й Податковий кодекс, закон про держбюджет на 2011 рік і ще низка документів. Загалом вони стосуються нашого гаманця – з одного боку, зросте прожитковий мінімум, мінімальна зарплата, соцвиплати непрацездатним і допомога на дитину, а з іншого – подорожчає паливо, сигарети й спиртне. Також з 1 січня вводиться пеня за невчасну сплату квартплати (за борги попередніх років штрафу не нараховуватимуть). Пеня складає 0,1% на день від суми боргу (якщо квартплата за 1-кімнатну квартиру складає десь 230 грн. і не плативши за кварплату рік, пені накопиться на суму 550 грн.).

Підйом соцвиплат торкнеться не лише тих, хто має низькі доходи, одержуючи мінімальну зарплату і пенсію, – до зростання прожиткового мінімума прив’язані кілька десятків доплат і допомог.

А от ті українці, що мають рівень доходів достатній (тобто заробітна плата більша 10 мінімумів (9410 грн.), є автомобіль), платитимуть більший податок: 17%, а не 15%. На думку нардепа Ірини Горіної, так буде, поки не з’явиться середній клас (хоча б 40% населення). В Україні 80% населення проживають у бідності, саме тому країна змушена допомагати бідним за рахунок тих, хто заробляє більше. Нардеп вважає, що років через 10 ця ситуація поміняється і податки понизяться.

Новорічні подарунки народу України

1. Податковий кодекс

Податок на прибуток (для бізнесу) понизиться з 25% до 23%. Це може уповільнити зріст цін на послуги й товари.

Якщо зарплата перевищує 10 мінімальних зарплати (з 1.1.11 р. – 9220 грн. “брудними”) будуть брати податок не 15%, а 17% із суми перевищення.

Відмінять щорічний транспортний збір з власників транспортних засобів, натомість введуть акцизний збір. Це означає, що, наприклад, власник автомобіля з двигуном 1500 куб.см зекономить на рік 75 грн., але переплатить біля 50 коп. на кожному купленому літрі бензину, до 40 коп. – на літрі газу, 10-15 коп. – на літрі дизпалива. Можуть подорожчати й авіаперельоти.

Збільшиться акциз на сигарети й спиртне. Це значить, що пачка сигарет подорожчає десь на 40-50 коп., а пляшка вина, горілки, коньяку – на 1 грн.

2. Закон “Про держдопомоги сім’ям з дітьми щодо виплат при народженні дитини”

За першу народжену дитину батьки одержать матеріальну допомогу у розмірі 17 952 грн., за другу дитину – 36 720 грн., за третю дитину й наступних – 73 440 грн. Частину допомоги (7344 грн.) виплатять відразу, а решту виплачуватимуть кожного місяця напротязі року за першу дитину, впродовж двох років – за другу дитину, впродовж трьох років – за третю й наступних. Для порівняння на сьогодні матеріальна допомога становить 12240 грн., 25000 грн., 50000 грн., виплачують за такими ж термінами.

3. Закон “Про держбюджет на 2011 рік”

З 1 січня збільшаться прожитковий мінімум, мінімальні пенсія й зарплата. Мінімальна пенсія складатиме 750 грн. (рівна ПМ для непрацездатних, наразі 734 грн.). Мінімальна зарплата становитиме 941 грн. (рівняється ПМ для працездатних, а вона зараз 922 грн.). Середній прожитковий мінімум становитиме 894 грн. (зараз 875 грн.), прожитковий мінімум для дітей до 6 років – 816 грн. (наразі – 799грн.), прожитковий мінімум для дітей від 6 до 18 років – 977 грн. (нині 957грн.).

4. Повернуться валютні кредити

З 1.1.11 р. закінчується термін дії Закону “Про внесення змін до деяких законів з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи”. Цим законом з 23 червня 2009 року заборонялосянадавати кредит фізичним осібам. Це означає, що з 1 січня банки будуть зобов’язані давати позики і в доларах і в євро фізособам, а не лише в гривні, як зараз.

5. Закон “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”

Закон передбачає ,що для паркування автомобілів, якими керують інваліди обов’язково виділятимуться безкоштовні місця в кількості не менше, ніж 10% від загальної кількості місць.

6. Закон “Про держрегулювання виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”

Заборонятиметься реалізація тютюнових виробів в упаковках, що містять менш, ніж 20 сигарет (інакше кажучи не можна буде реалізовувати сигарети поштучно).