Українці зустрінуть Новий рік із “сумним оптимізмом”

Незважаючи на економічні негаразди, українці із «сумним оптимізмом» очікують Новий рік, оскільки все ще сподіваються на краще життя. Як свідчать результати опитування компанії R’n’B Group – після кризи, пережитої у 2008-2009 роках, українці стали більше хвилюватися і сумувати напередодні Нового року – але зовсім трохи.

“Перед новорічними святами градус суспільного напруження зменшується, – говорить експерт-соціолог R’n’B Group Євген Копатько. – Такий самий ефект спостерігається і перед травневими святами. Ця тенденція зберігалася навіть в середині 1990-х років, ми з колегами проводили аналогічне опитування років 15 тому”.

У цілому, результати, отримані при порівнянні докризового 2007 року і післякризового 2010 року, вийшли очікуваними. Українці стали більше сумувати і хвилюватися в році, що минає, вважають його більш складним, ніж докризовий 2007-й. При цьому зустрічати Новий рік вдома, в колі рідних і близьких зараз буде 74%, тоді як у 2007 році таких було менше – тільки 65%.

“Різниця майже в 10%! Вона пояснюється тим, що в 2007 році набагато більше людей їхало на свята за кордон, більше подорожували. Також зверніть увагу, що набагато більше людей не визначилося з тим, чи будуть накривати новорічний стіл (24% в 2010-му проти 12% у 2007-му). Це означає, що вони будуть приймати рішення в останній момент, тобто набагато більше людей працює впритул до Нового року”, – пояснює Копатько.

Репортер Житомира