Чим обертається для житомирських студентів “закон Табачника”

13 січня на засіданні Комітету Верховної ради України з питань освіти і науки представникам правлячої коаліції вдалося “протягнути” законопроект № 7486-1. У більшості членів комітету виникають серйозні побоювання, що “закон Табачника” буде представлений для голосування в українському парламенті і навіть буде прийнятий. І тоді на правах студентів в українських університетах можна буде поставити хрест.

Залежне оцінювання

Новий 2011 для української вищої освіти розпочався з кадрових перестановок. 6 січня указом Кабінету Міністрів України від займаної посади був звільнений глава Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук, який обіймав цю посаду з моменту заснування УЦОЯО у 2006 році. Лікарчук був відомий як умілий адміністратор і майстер своєї справи. Саме під його керівництвом відбулося впровадження незалежного зовнішнього оцінювання (ЗНО) – системи, що завдала значної шкоди корупції у ВНЗ.

Нинішній міністр освіти пан Табачник відомий в тому числі і різким неприйняттям ЗНО

Після марних спроб скасувати тестування, закріплене законодавчим чином, Табачник взяв на озброєння іншу тактику. Його відомство змінило умови вступу до ВНЗ таким чином, що нарівні з результатами ЗНО став враховуватися і шкільний атестат. Це відразу підняло рівень корупції в школах, а заодно і створило значні проблеми абітурієнтам під час вступу. Показово, що вступна кампанія-2010 була найбільш проблемною за останні роки. Провину за це і спробували покласти на Лікарчука.

Євген Сулима, заступник міністра освіти України: “До керівника Центру було багато питань, пов’язаних з організацією тестування в 2010 році. Зокрема, було багато скарг на тести з англійської мови”.

Мовляв, тести були дуже складні. Але вся суть ЗНО в тому, що це рейтингове тестування – тобто його результати – це дані в порівнянні з іншими учасниками рейтингу.

Сам Лікарчук дізнався про своє звільнення з Iнтернету

Сам він говорить, що йому неодноразово погрожували звільненням із-за його позиції по відношенню до ЗНО. “Я робив все для того, щоб не дати зруйнувати систему тестування. А на це спрямовано безліч кроків Міносвіти протягом року: введення середнього балу атестата, 20-бальної надбавки за навчання на підготовчих курсах”, – говорить Лікарчук. Символічним є те, що на зміну Лікарчуку прийшла людина, яка не має подібного професійного досвіду. Більше того, сам факт наявності цієї людини в системі української вищої освіти досить дивний.

Глава УЦОЯО з 6 січня – Ірина Зайцева, заступник Табачника і один з керівників “Луганського обласного російського центру”, відома своїми українофобськими висловами, але ніяк не діяльністю на терені тестування.

“Психологи багатьох країн давно довели, що при навчанні дитини на нерідній мові його інтелектуальний потенціал знижується на 45-50 відсотків”, – ось одна із заяв новоспеченого глави УЦОЯО. Але і на цьому Табачник не думає зупинятися: у законопроекті його міністерства знову вводяться вступні іспити. Їх результати тепер будуть називатися “бал вищого навчального закладу” і будуть обов’язковими для вступу. Таким чином, в університетах знову зросте корупція.

А враховуючи той факт, що за планами міносвіти передбачається радикальне скорочення чисельності ВНЗ, здобуття вищої освіти стане воістину “золотим”.

Але й цього функціонерам з міністерства мало – студентів обмежaть у правах

У запропонованому проекті закону “Про вищу освіту”, авторами якого є серед інших колишні і нинішні проректори, і народні депутати тих політсил, які обіцяли всіляко захистити студентів, передбачається різке обмеження прав цих самих студентів.

Проект закону “Про вищу освіту” (він же законопроект № 7486-1) пройшов слухання у профільному комітеті Верховної Ради України. “У нас є інформація, що на засіданні Комітету було лише четверо його членів, тобто не було кворуму”, – відзначає глава Української асоціації студентського самоврядування Євгенія Щепетильникова. Тим не менше, комітет проект закону схвалив, незважаючи на порушення регламенту. А це значить, що він буде винесений на голосування у ВРУ. Подібна кількість людей була і на попередніх зборах комітету 12 січня.

Законопроект, який вони намагалися протягнути, і, судячи з усього, таки протягнули на наступний день, йде врозріз з передвиборними обіцянками і Партії регіонів, і Комуністичної партії. У “законі Табачника” не тільки створюються умови для збільшення корупції у ВНЗ, але і всіляко ущемляються права студентів.

“Одним з негативних наслідків цього закону буде знищення фінансування студентського самоврядування”, – відзначає Щепетильникова. Якщо в законі 2010 студентському самоврядуванню було відведено 0,5% спецфонду ВНЗ, то в “законі Табачника” дана норма просто “загубилася”. Разом з тим, в законопроекті № 7486-1 є норма, згідно з якою без згоди самоврядування студент не може бути відрахований або переведений з контракту на бюджет. Але чи будуть самоуправлінці перечити університетській владі, від якої цілком буде залежати їхнє фінансування?

Однак найбільша неприємність для студентів – індексування плати за навчання та його перегляд у односторонньому порядку керівництвом ВНЗ

Леся Оробець, депутат ВР, фахівець в галузі освіти: “Студент Х при вступі підписав з вузом контракт, згідно з яким він платить, скажімо, 6000 гривень за кожен курс. Після прийняття закону він може забути про цю цифру і буде платити суму, яка в цьому році присниться ректорові, а інакше його не допустять до сесії і він вилетить з ВНЗ”.

Крім того, закон взагалі хоче скасувати прив’язку оплати за навчання до національної валюти, що суперечить законодавству України. Але і це ще не все. Також на перший курс на безкоштовну форму навчання не будуть прийматися студенти заочної форми навчання та екстерну. “Законопроект № 7486-1 істотно звужує існуючі права і свободи молоді. Звужує, у першу чергу, право громадян на освіту та її доступність”, – відзначає член громадської організації “Фундація регіональних ініціатив” Михайло Лебедь.

Зменшення прав студентства, безумовно, вигідно керівництву ВНЗ

Характерно, що частина членів профільного парламентського комітету або займають керівні посади в різних університетах (Луцький), або такі пости займали (Сергій Ківалов). Цікаво, що законопроект був розроблений 22 грудня і посилено проштовхується на голосування саме зараз – у пору сесій і канікул, коли студентам не до бунтів.

Крім обмеження студентських прав, закон фактично стверджує профанацію вищої освіти в Українi. Адже він передбачає класифікацію ВНЗ відповідно до … чисельності учнів! Тобто Національна музична академія ім. П. І. Чайковського буде професійним коледжем. Адже вся біда НМА лише в тому, що вона – рідкісний виняток з правил, ВНЗ готує студентів у відповідності зі своєю спеціалізацією.

У той же час, більшість “профільних” університетів готують кого завгодно, починаючи від різних менеджерів, закінчуючи юристами та екологами, але не тих, кого повинні готувати “за профілем”. В Україні не рідкісні випадки, коли педагогічний “університет” не випускає вчителів молодших класів, авіаційний – льотчиків, аграрний – сільгосптехніка, але всі вони готують різноманітних менеджерів, логістів, дизайнерів і юристів. Крім того, така норма підвищить керованість українських ВНЗ владою, адже чисельність студентів у них напряму залежить від держзамовлення …

“Закон Табачника” закріплює всі ті негативні тенденції в українській освіті, які існують і сьогодні: відсутність конкуренції між ВНЗ, існування дутих “університетів”, які готують профанів, відсутність реального студентського самоврядування. Зате він посилює так милу нинішньої української влади централізацію управління, і збільшує корупцію.

Між тим якість української вищої освіти продовжує з кожним роком погіршуватися, а всі спроби ввести у себе “Болонську систему” нагадують мавпування, коли сліпо копіюються окремі елементи європейської системи освіти без розуміння їх суті.

За матеріалами: Подробности