Керівники постійних депутатських комісій житомирської міськради розповіли, як “легко” керувати містом без бюджету розвитку

Вчора у житомирській міській раді нова влада демонструвала прозорість своєї роботи в питаннях висвітлення діяльності ради та її підрозділів. На прес-конференцію для місцевої преси були запрошені голови постійних депутатських комісій міської ради. Керівники комісії розповіли про те, чим вони там займаються на своїх посадах і які нагальні проблеми міста вирішують.

Головувала на прес-конференції секретар міської ради Наталя Леонченко. Як належить секретареві міськради пані Леонченко зазначила, що основною метою діяльності секретаря міської ради є об’єднання всіх депутатів навколо вирішення проблем міста.

Зазначимо, що більшість із цих депутатів – люди доволі відомі та не бідні, мають чималий управлінський досвід. Зауважте, представниками промисловців і підприємців є 36 депутатів, бюджетну сферу представляє 8 депутатів, державних службовців – 5, інших – 11.

Багато нинішніх депутатів житомирської міськради «перекочували» у нинішній її склад із попередніх скликань. Деякі з них мають не лише значний довід депутатської діяльності, а й ділянки під «сінокоси» на скелі Чадського, люб’язно надані у користування попередньою владою. Поговорюють про те, що це (та й багато чого іншого, про що ми не знаємо) була плата за лояльність та неперешкоджання у прийнятті колишнім керівництвом міста певних рішень. Відомо, що опозиція за минулої каденції багато на що закривала очі… Списки тих, хто отримав ці ділянки неодноразово публікувалися у місцевій пресі. До речі, у списках “щасливчиків” фігурують представники як колишньої влади, так і колишньої опозиції, яка сьогодні стала владою…

Отож, компанія зібралась солідна… Секретар міської ради запевняє, що докладатиме усіх зусиль, щоб консолідувати роботу депутатів на благо громадян. Мовляв, спочатку труби та каналізація, а потім політичні моменти.

Крім цього секретар міської ради запевнила, що нова влада не буде затикати рота опозиції черговими «сінокосами», комунальним майном, безкоштовною орендою, передачею у власність приміщень, іншими привілегіями. Журналісти висловили сподівання на те, що так воно і буде…

Керівникам депутатських комісій також було що сказати:

Василь Кучик, голова комісії з питань бюджету, комунальної власності та залучення інвестицій:

Цьогорічний бюджет міста не дозволяє нам розраховувати на швидкий результат – в Житомирі на цей рік відсутній бюджет розвитку. Практично уся сума прибутків йде на покриття витрат на делеговані державою повноваження. І лише 6-7% витрачаються на власні потреби міста.

Микола Туфанов, Голова комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування:

«Більше 10 років у Житомирі триває процес затвердження нового генерального плану міста. Ситуація у тому, що він ніби і є, але одночасно головного архітектурного документу міста і немає. Це дозволяє певним спритникам шукати шпарини у законодавстві та виділяти собі землі міста під різні потреби. Як результат – місто захаращене – ні смаку, ні естетики. Міський голова Володимир Дебой ставить задачу до кінця року затвердити новий генплан та зупинити цей безлад.»

Володимир Башек, голова комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту та гуманітарних питань:

«Цей рік для бюджетної сфери міста стане, справді, складним. Відсутність бюджету розвитку практично унеможливлює вдосконалення якості надання медичних послуг. Головне – втримати ситуацію на нинішньому рівні, вчасно виплачувати зарплату вчителям, лікарям, підтримати соціально незахищені верстви населення.»

Сергій Мірошніков, голова комісії з питань депутатської діяльності, регламенту та дотримання законодавства:

“Цей склад міської ради має усі передумови для того, щоб здійснити значний позитивний внесок у життя Житомира. Більше 2/3-х депутатського корпусу мають депутатський досвід, керують значними підприємствами та організаціями. Вони зможуть максимально використати свій людський, управлінський, менеджерський потенціал, об’єднавшись на благо житомирян.”

Ольга Пархомчук, представник комісії з питань економіки, транспорту, зв’язку, підприємництва та торгівлі:

«З часу свого створення комісія розглядає важливі для життя Житомира питання, зазначені у назві комісії. Депутати налаштовані на конструктивну роботу. Запевняю, жодного разу вирішення нагальних проблем міста не ставало заручником політичних інтересів тих чи інших фракцій. Сподіваюся, так буде і надалі.»

Геннадій Забродський, голова комісії з питань житлово-комунального господарства, благоустрою та екології:

«Питання, яке сьогодні у Житомирі постало вкрай гостро – незадовільний технічний стан ліфтів. Це проблема, вирішення якої потребує консолідації зусиль фахівців житлово-комунального господарства, керівництва міської ради та депутатського корпусу.»

Журналістам повідомили, що вже незабаром відбудеться запуск удосконаленого офіційного веб-сайту житомирської міської ради

Секретар міської ради пообіцяла, що робота кожного депутата міськради стане публічною

Сергій ФЕЩЕНКО Репортер Житомира