Прогноз: гречка дорожчатиме й надалі

За останні місяці гречана крупа в роздрібній торгівлі суттєво подорожчала. Разом з тим, на сьогодні є всі підстави для подальшого її подорожчання. Таку думку висловила керівник аналітичного департаменту аналітичного агентства “Agriculture” (“ААА”) Марія Колесник.

Згідно з даними моніторингу роздрібних цін за 4 останні місяці середня ціна на гречану крупу зросла на 42 %, з 10 грн. до 14,25 грн./кг.

На переконання М. Колесник, найближчим часом гречка в Україну буде дорожчати і далі. У першу чергу це, за її словами, обумовлено дефіцитом даного товару в поточному маркетинговому році.

Підвищення попиту на гречку перед Різдвом також дало додатковий імпульс зростанню цін. Однак аналітик агентства “ААА” вважає, що в даному випадку мова не йде про короткострокове святкове подорожчання. “Я не думаю, що ціна знизиться. Для того, щоб збити ціни, необхідно або додатковий товар, або якісь адміністративні дії держави”, – зазначає М. Колесник.

Між тим, з початку нинішнього маркетингового року держава ще не проводила закупівель гречки нового врожаю в держрезерв.

“Якщо уряд спробує закупити гречку зараз на внутрішньому ринку, коли ціна зростає, тоді ціна зросте ще більше”, – підкреслює М. Колесник.

За її розрахунками, для покриття дефіциту гречки українському ринку необхідно імпортувати близько 20-50 тис. тонн товару.