ТОП -10 правил купання в ополонці на Водохреща

19 січня православні та греко-католицькі християни святкують Водохреща. Рано вранці в цей день прийнято святити воду. Вважається, що на Водохреща вона набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року. Також з цим днем пов’язана ще одна традиція: в льоду вирубували великий хрест і встановлювали його вертикально поруч з лункою. Крижаний хрест прикрашали і обливали буряковим квасом, від чого він ставав червоним, а в лунку занурювалиcm всі бажаючі. Ця традиція збереглася до наших днів. Той, хто наважився на це, вірить, що цілюща вода водохресна дасть йому здоров’я на цілий рік. Знаходяться сміливці, які навіть в сильний мороз стрибають в крижану воду. Але далеко не для всіх ця затія безпечна.

Перш ніж зважитися на купання, ознайомтеся з основними правилами купання в ополонці на Водохреща.

1. Протестуйте свій організм на наявність медичних протипоказань.
Доктора категорично заперечують проти купання в ополонці на Водохреща при наявності таких проблем зі здоров’ям:
– Запальні захворювання носоглотки, придаткових порожнин носа, отити;
– Серцево-судинні захворювання;
– Епілепсія, перенесені травми черепа; склероз судин головного мозку;
– Неврити, поліневрити;
– Цукровий діабет, тиреотоксикоз;
– Глаукома, кон’юнктивіт;
– Туберкульоз легенів, запалення легенів, бронхіальна астма, емфізема;
– Нефрит, цистит, запалення придатків, запалення передміхурової залози;
– Виразкова хвороба шлунка, ентероколіт, холецистит, гепатит;
– Венеричні захворювання.

2. Для купання в ополонці потрібно правильно вибрати місце.
Водохресні свята для співробітників МНС – це чималий головний біль. Люди лізуть у воду скрізь … Результат буває дуже сумним.
Ідеальна ополонка для купання – це:
– Перевірене місце. Бажано – організоване, а не сільський ставок опівночі.
– Глибина купелі не повинна перевишать 1,8 м.

3. Не забудьте про обмундирування!
Вам знадобляться: купальник або плавки, рушник і махровий халат, комплект сухого одягу.Візьміть з собою і яке-небудь взуття, щоб не йти по льоду босоніж – це далеко не кожній людині під силу. Але врахуйте, що тапочки не повинні бути на гумовій підошві – вона ковзає.Можна взяти вовняні товсті шкарпетки, в них дійти до ополонки, в них же і плавати.Після купання потрібно переодягтися в суху білизну.

4. Перед купанням злегка розігрійтесь, але не до сьомого поту. Роздягнувшись, помахайте руками, зробіть декілька присідань, нахилів. Тіло повинне бути гарячим, але не пітним.

5. Павославна традиція передбачає триразове занурення в ополонку з головою. Але майте на увазі, що купання в ополонці на Водохреща – це не канон, а традиція. Тобто не буде гріхом, якщо ви побережете свою голову , знаючи, що з мокрим волоссям по морозу – не великий подарунок! Особливо якщо добиратися в інший кінець міста громадським транспортом.

6. Стережіться ейфорії! Багато людей, занурившись у воду, відчувають приплив нестримної радості, який провокує їх затриматися у воді хвилин на п’ять. Майте на увазі, що цей напад радості – не благодать Божа, а наслідок складних хімічних реакцій, що протікають в організмі під впливом холоду. Затримавшись у воді під впливом ендорфінів, ви ризикуєте своїм здоров’ям.

7. Зігрійтеся після купання! Розітріться рушником, швидко одягніться. І випийте що-небудь гаряче: припасений заздалегідь чай, наприклад.

8. Ніякого спиртного до купання! І максимум, що можна собі дозволити після – це трохи церковного кагору. Широко поширена думка про те, що спиртне гріє організм. Але це тільки в перші півгодини. Потім наступає зворотний ефект, який може призвести до серйозних застуд.

9. Довіряйте своєму організму! І, якщо погляд на холодну воду викликає і жах, подумайте ще раз – чи варто?

10. Не заходьте у воду без молитви. Нехай короткої («Отче наш», наприклад), хай своїми словами, але зверніться в цей день Бога зі словами, що йдуть з самого серця.

І, перед тим як зайти у воду, поговоріть з нею. Вода – це особлива інформаційна сутність у будь-який день року. А на Водохреща вона дійсно жива. Попросіть її очистити тебе від старого, непотрібного і наповнити світлом і чистотою!