Як житомирянам не потрапити в халепу при купівлі цифрової техніки?

Люди, які в наші дні зібралися придбати новий телевізор, відеокамеру або фотоапарат, часом ризикують стати жертвами … власної необізнаністі і неуважності.

Як відомо, ніщо в наші дні не розвивається так швидко, як цифрові технології. Наприклад, холодильник або пральна машина за останні десять років практично не змінилися, якщо не вважати нового дизайну і вміння «розмовляти» зі своїм власником. Кухонні машини все так само ретельно обертають своїми ножами і збивачами, а газові плити можуть здивувати вас максимум додатковою лампочкою або електроприводом рожна. Придумати в цій сфері щось нове практично неможливо, а збільшувати потужність – просто безглуздо.

Зовсім інша справа техніка, що відноситься до розряду цифрової. Те, що сьогоднішній комп’ютер в рази продуктивніший того, який ми купували собі ще п’ять років тому, знають практично всі. Однак, схоже, що не всі розуміють, що ноутбук теж є комп’ютером, тому що примудряються купити модель дворічної давності, яка насилу, зависаючи від перевантаження, намагається витягнути нову гру. Але ж при купівлі варто було б звернути увагу не тільки на ціну і зовнішній вигляд, але і на технічні характеристики, порівняти їх з останніми новинками! Причому самому, не покладаючись на ініціативу продавця, якому буває навіть дуже вигідно зіпхнути вам залежаний товар.

Все дуже просто: новинки цифрової техніки з’являються регулярно, і в більшості своїй вони набагато кращі попередників. Куди ж подіти нерозпроданий товар?! Відповідь очевидна: постаратися продати його будь-якими способами, всучити тим, хто особливо не розбирається в досягненнях прогресу.

Ось, приміром, такий незамінний предмет обстановки кожного житла, як телевізор. Як вже встигли помітити багато, всі магазини забиті чорними прямокутниками «плазм» і РК, а от знайти старий добрий електроннопроменевий (кінескопний) телевізор досить важко – їх виробництво майже припинено. А даремно! Справа в тому, що переважна більшість вітчизняних (українських, російських) телеканалів все ще ведуть мовлення в старому аналоговому форматі, розрахованому саме на старі електроннопроменеві телевізори. Також саме на них розраховані (точніше, під них створювалися) формати запису відео AVI та DVD, які ви дивитеся зі своїх плеєрів.

Саме тому кадр теленовин (розміру 4:3) не влазить в екран «плаского» телевізора (розміру 16:9) і або розтягується в ширину, або обрізається вгорі і знизу, або стискається, залишаючи по боках чорні «стовпи». Саме тому на РК-телевізорі навіть ліцензійний DVD різко втрачає якість картинки, стаючи схожим на якесь аматорське відео, зняте дешевою камерою. На жаль, не всі знали цих тонкощів, коли масово побігли купувати нові телевізори, презирливо записавши електроннопроменевих старичків у «відстій».

Однак ті, хто з заміною телевізора дещо припізнився, сьогодні потрапляють в халепу вже з іншої причини: не особливо розбираючись в тонкощах РК і «плазми» (великі, плоскі – і досить!), вони купують старі моделі, яким, чесно кажучи, давно місце на звалищі. А ви думали, чому це маркети електроніки з такою ретельністю женуть рекламу цих телевізорів, роблячи на них запаморочливі знижки?!

Ні, ви не подумайте поганого, – вони працюють, показують, на них навіть дають гарантію. От тільки їх характеристики безнадійно застаріли, як мобільні телефони з чорно-білим екраном.

Перш за все, порівняємо якість зображення. По-перше, сьогодні варто брати тільки телевізори з роздільною здатністю 1920х1080 (підвищеної чіткості), все, що нижче цього, незабаром опиниться вчорашнім днем. По-друге, у нових моделей не буде таких недоліків старих, як кути огляду або «вигорання плазми». На зміну РК-телевізорів з люмінесцентним підсвічуванням прийшли світлодіодні (LED-телевізори), що дають чудову яскраву картинку під будь-яким кутом. А нова технологія «плазми» забезпечує її бездоганну роботу протягом десятків тисяч годин. Різко підвищилися контрастність, колірна насиченість. Все це можна побачити на власні очі, попросивши включити стару і нову моделі.

Крім цього у більш наворочених моделей є додаткові бонуси у вигляді вбудованих цифрового тюнера і медіаплеєра. Перший дозволить вам приймати цифрові канали без необхідності купувати окремий тюнер, а другий – дивитися відеозаписи (кіно, ролики, домашнє відео) прямо з флеш-карти або зовнішнього жорсткого диска (ємністю від 320 «гіг» і більше). У старих моделях цього може і не бути, а буває, що їх медіаплеєр не читає багато форматів, так що це питання неодмінно потрібно розглянути особисто, щоб потім не проливати сльози перед безглуздим екраном, здатним показувати тільки місцевий телеканал, та й то зі «снігом»!

До речі про медіаплеєри, які сьогодні активно витісняють враз застарілі DVD-програвачі. Якщо ви ще не в курсі, то вони бувають і окремі, зі своїм внутрішнім жорстким диском. Накачали туди з комп’ютера фільмів – і дивіться на здоров’я! Тим більше, що вони дозволяють дивитися відео високої роздільної здатності, яке ні один DVD-програвач вам не відтворить. Щоправда, є один недолік: розмір жорсткого диска не безмежний, так що для любителів збирати домашні фільмотеки доведеться купувати додаткові «сховища». Ну а що поробиш, якщо системи Blu-Ray так і не стали доступними для широких мас вітчизняних кіноманів!

Говорячи про якість зображення, не можна не торкнутися теми відеокамер. Зробити пам’ятне кіно з різних моментів свого життя або просто фіксувати всі цікаві події сьогодні прагнуть багато. Однак і тут потрібно враховувати, що технологія відеокамер стрімко розвивається. Камери, що записують інформацію на міні-DVD або жорсткий диск, які були хітом минулих сезонів, сьогодні поступилися першістю на вбудовану пам’ять (до 40-60 Гб) або змінні карти. Також слід звернути увагу і на матрицю камери: сьогодні найбільш якісними вважаються відеокамери з трьохматричної системою.

Втім, відеоролики високої чіткості сьогодні можуть знімати і нові моделі цифрових фотоапаратів – незмінний супутник молоді, туристів і просто любителів ловити вдалий кадр. Так що цей товар користується особливо високим попитом, але і підводних каменів покупців підстерігає тут теж чимало.

Так, наприклад, виробники і продавці заманюють недалеких покупців кількістю мегапікселів. Мовляв, чим більше – тим нібито краще. Ось і поспішають юнаки та дівчата придбати черговий компакт з 12, 14, 16 мільйонами горезвісних пікселів, які, насправді, тісняться на все тій же невеликий матриці розміру 1/2.3 – 1/2.5. І збільшення їх кількості аж ніяк не робить знімок краще, швидше навпаки – тільки збільшує «шуми». Тут більш привабливою виглядає матриця більшого розміру, скажімо, 1/1.63, яку використовують деякі моделі «мильниць». І 10-12 мегапікселів вистачить вам з головою. Втім, багато ще залежить від якості оптики, від наявності ручних налаштувань (чисто «автомат» робить ваші фото однакової середньої якості), ну і, звичайно, від таланту самого фотографа.

Звичайно, найкращі фотоапарати – це «дзеркалки». Навіть незважаючи на те, що через розміри в кишеню або в барсетку їх не покладеш. А сьогодні ця лінійка техніки цікава тим, що ціни на старі моделі різко впали, і за 3,5-4,5 тисячі гривень можна купити відмінний фотоапарат, який в умілих руках буде робити чудові знімки. З одним тільки але: у старих «дзеркалок» немає ніякого відео. Взагалі.

Зате є в фотоапаратів ще одна каверза: як правило, випробувавши намічену модель в роботі, задоволений покупець поспішає до каси, забувши про ще одну важливу деталь – живлення. Справа в тому, що більшість камер, звичайно, працюють від стандартних «пальчикових» батарей або акумуляторів, багато нових – від літієвих «пластинок» (як у телефонах), які можна купити майже в будь-якому маркеті електроніки. З цим проблем немає. Але є виробники, чиї камери працюють тільки від «фірмових», дуже оригінальних акумуляторів, які не входять в комплект продажу, а купити їх в Україну вкрай проблематично.

Більше того, купити акумулятор буде тільки половиною проблеми, до нього буде потрібен ще й особливий зарядний пристрій! І все це додатково влетить вам гривень в п’ятсот-шістсот плюс час на пошуки. А продавець-то про це розсудливо промовчав! Так що ви не посоромтеся витрусити з нього всю докладну інформацію про те, від чого живиться фотоапарат, як заряджати його акумулятор і чи можна купити запасний.

Словом, не лінуйтеся цікавитися новинами технологій, студіювати перед покупками тематичні сайти, менше вірте настирливій рекламі та запевненням продавця про те, що він нібито такий же собі купив і дуже задоволений. Ну, і, звичайно, не падайте в непритомність при вигляді цін, тому що гідні нові моделі описаних товарів коштують у два-три рази (як мінімум) дорожче, ніж звичайно розкуповуючий товар і залежаний неліквід.