Житомирщину відвідав проект “Україна читає дітям”

У дні шкільних канікул «Волонтери України» і популярна співачка Міка Ньютон взяли участь у проекті «Комсомольської правди» та Національної бібліотеки для дітей «Україна читає дітям» та познайомили учнів молодших класів Озернянської гімназії Житомирського району зі своїми улюбленими творами.

Своє спілкування з дітьми в актовій залі бібліотеки президент фонду «Волонтери України» Тимофій Нагорний почав з питання: «Скажіть чесно, хто з вас не любить читати?». З 45 дітей руку підняв тільки один, Ярослав Рудь з 4-Б класу.

“Ну що ж, і таке буває. Зараз я подарую тобі книгу, яку сам прочитав у 8 років. Це «Спартак» Рафаелло Джованьолі. Ця книга – про найбільше в історії повстання рабів, про його знаменитого ватажка, про справжню дружбу і підступну зраду, про радість боротьби і гіркоти поразки. Саме вона багато в чому сформувала мій характер і задала правильні орієнтири у житті. Сподіваюся, що прочитавши її, ти полюбиш художню літературу і вона назавжди змінить твій внутрішній світ”, – сказав Тимофій Нагорний.

“А моєю улюбленою книжкою був «Маленький принц» Антуана де Сент-Екзюпері, – підхопила естафету Міка Ньютон. – Для мене важлива справжня дружба і віра в прекрасне”.

Уривок про те, як Принц приручав Лисиця, дітвора слухала затамувавши подих. А після посипалися запитання про те, які книги люблять сучасні школярі, як читання допомагає виробляти грамотність, чому всі культурні люди багато читають і чому ходять до бібліотеки.

Співробітники Національної бібліотеки України для дітей запросили всіх на екскурсію по найбільшому в країні унікальному дитячому книгосховищу. Фонд бібліотеки універсальний за змістом і нараховує близько півмільйона книг, журналів, грамзаписів і компакт-дисків, що дозволяє задовольняти найрізноманітніші запити дітей і фахівців у галузі дитячої книги. У його сховищах є рідкісні видання, серед них і ті, які читали діти ще в XIX столітті. В бібліотеці створена особлива душевна атмосфера, так що хлопці дуже комфортно почували себе і в «Казковій кімнаті», і в читальному залі.

“Шкода, що в нашій шкільній бібліотеці таких цікавих і корисних книжок немає!” – Засмутився п’ятикласник Федір Юр’єв. – “Обов’язково приїду сюди ще й запишуся в читачі”.

Учасники проекту подарували всім дітям книжки казок і новорічні подарунки.

ДОВІДКА. Національний проект «Україна читає дітям» стартував у 2010 році. Організатори проекту, Національна бібліотека України для дітей і «Комсомольська правда» в Україні», хочуть відродити традиції читання. Головна ідея проекту в тому, що весь рік публічні люди будуть вголос читати дітям у школах, інтернатах, дитячих будинках, бібліотеках, дитсадках. Кожен з читців розповість, яку роль зіграла книга в його житті.

Учасниками проекту стали письменник Андрій Курков, голова фонду «Обдаровані діти – майбутнє України» Влада Прокаєва, перший космонавт України, Герой України Леонід Каденюк, народні артисти Ада Роговцева, Раїса Недашківська, Ольга Сумська, Володимир Талашко, Богдан Бенюк та багато інших відомі письменники, телеведучі, співаки, спортсмени та громадські діячі – повідомляє Комсомольская правда