Дохазяйнувалися: житомирські прокурори збентежені екологічною ситуацією в області

Прокуратурою області розглянуто стан додержання природоохоронного та земельного законодавства на міжвідомчий нараді за участю керівників органів місцевого самоврядування та державних контролюючих органів.

Говорячи про екологічні проблеми, характерні для нашого регіону, спеціалісти загострюють увагу на значному погіршенні якості питної води як з централізованих, так і децентралізованих джерел водопостачання, що є додатковим фактором ризику для здоров’я населення.

Великими є втрати питної води в системах подачі підприємств житлово-комунального господарства. В 2010 році втрати питної води становлять понад 11 мільйонів кубічних метрів.

У більшості районів розроблені програми, які передбачають заходи щодо охорони водних ресурсів. Однак вони мають обмежене фінансування або взагалі не фінансуються.
Стурбованість викликає несанкціоноване користування надрами та незаконна вирубка лісу насамперед у північних районах регіону. Область належить до числа чотирьох регіонів країни, де найбільше вирубують ліс. У 2010 році виявлено 269 випадків самовільних рубок лісу загальним обсягом 892 куб. м.

Гостро стоїть проблема утилізації непридатних та невідомих засобів захисту рослин: на 259 складських приміщеннях накопичено більше 600 тонн небезпечних хімікатів, які зберігаються у неналежних умовах.

Не вирішено питання складування та видалення відходів каменеобробки (пульпи) в Коростишівському, Черняхівському, Володарськ-Волинському та інших районах.

Для Любарського району характерна проблема відходів тваринного походження після забою скота. Близько 100 приватних підприємців проводять щоденний забій худоби, а відходи залишають в лісах, ярах та придорожніх лісосмугах.

Перевірки прокуратури засвідчили недоліки у роботі державних контролюючих органів. У діяльності службових осіб контролюючих органів виявлено порушення кримінального характеру. Наприклад, встановлено факти хабарництва стосовно заступника начальника Держкомзема в області та інспектора архітектурно-будівельного контролю.

Для деяких районів надзвичайно болючим залишається питання переповненості полігонів твердих побутових відходів. У Новограді-Волинському вже побудовано першу чергу нового полігону. У Житомирі ресурсу сміттєзвалища вистачить лише на 5 років, тому вже зараз необхідно шукати вихід із ситуації. Схожі проблеми – у Коростені, Коростишеві, Радомишлі, Малині.

Результати перевірок діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та державного контролю щодо вимог законів при вилученні земель, наданні їх у власність і користування, продажу та зміні цільового використання свідчать про те, що ця сфера залишається проблемною.

Протягом 2010 року порушено 51 кримінальну справу, з яких 8 кримінальних справ – щодо вимагання та отримання хабара. 32 справи направлено до суду. За результатами розгляду внесених 260 документів прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 116 посадових осіб, з яких 20 посадові особи органів контролю.

Відшкодовано 3,2 млн грн. до бюджету, задоволено 509 протестів, заявлено 214 позовів, з яких задоволено судами 86 позовів на суму понад 1,2 млн. грн., повернуто 1,5 тис. га. земель та попереджено незаконне надання 10,3 тис. га.

Зокрема, встановлено факти прийняття з питань землекористування незаконних рішень радами, головами райдержадміністрацій, їх підроблення. На незаконні рішення місцевих рад, розпорядження голів райдержадміністрацій винесено протести, які розглянуто, незаконні правові акти скасовано. За фактами злочинного характеру органами прокуратури порушено кримінальні справи.

Прес-служба прокуратури області