«Головне прокукарікати?»: як в Житомирі йде будівництво планетарію та Фонду сховища Музею Космонавтики (у контексті Євро-2012)

Пам’ятаєте, 4-го серпня 2010 року в Житомирі заклали капсулу під будівництво Фонду сховища та планетарію Музею Космонавтики. Тоді на цю непересічну подію збіглося чимало журналістів. Привід для цього був серйозний: триповерхова будівля має стати справжньою родзинкою нашого міста та увіковічнити статус Житомира на рівні не менш як космічного центру усієї Європи.

Згідно проектної документації:

Перший поверх – саме фондосховище, вестибуль, частина робочих кабінетів, каса;
Другий поверх – зал експозицій, головну з них планується назвати досить патріотично – «Україна і космос»;
Третій поверх – планетарій, робочі кімнати. З третього поверху йде вихід до сучасної обсерваторії.

Ось такий чудовий пізнавальний, науковий, культурно-історичний, а головне – туристичний об’єкт повинен підняти інтерес до Житомира не лише у нашій державі, а й у всьому світі. Чому я це усе пишу – а просто було б логічно, якби ті, хто закладав капсулу та починав будівництво цього об’єкту реально зробили усе для того, щоб збудувати його до старту в Україні Євро-2012 (хоча кажуть, що Євро у нас взагалі можуть забрати, але це вже маразм більш високого «державного» рівня).

Буде ж купа туристів з усього світу, у тому числі і у Житомирі. Що будемо їм показувати? Які культурні об’єкти, крім стареньких музеїв, можемо запропонувати вибагливому туристові? Можливо, проведемо екстремальну екскурсію по стихійному сміттєзвалищу на Замковій горі?…

Новий планетарій з сучасною експозицією «Україна і космос» міг стати справжньою гордістю нашого міста. Іноземні туристи просто «ломанулися» б туди цілими купами, а потім розповідали б у своїх країнах, що у Житомирі їм дуже сподобався сучасний планетарій та експозиційний зал. Імідж Житомира та й усією України від цього б тільки зріс. Крім того, місто «відбило» б значну суму грошей на будівництво цієї споруди.

Репортер Житомира вирішив дізнатися, як рухається будівництво цього планетарію. Пам’ятаємо тоді вже екс-мер Житомира Віра Шелудченко разом із главою області Сергієм Рижуком дуже гарно пропіарилися під час символічного старту будівельних робіт. Тоді наші чиновники пообіцяли виділяти максимум грошей на те, щоб завершити будівництво вчасно та не перетворювати його в черговий довгобуд, зокрема, у бюджеті 2011 закласти значно більшу суму грошей, ніж, зазвичай, виділяється для таких цілей. Фінансову підтримку будівництва задекларував і Житомирський міський благодійний фонд розвитку громади Михайла Заславського. Ще тоді було сказано, що «це будівництво має стати символом початку відновлення культури і науки в Житомирі».

Отож, що ми маємо на сьогодні (ми зібрали коментарі компетентних у цій справі людей):

Віктор Венцель, заступник начальника головного фінансового управління житомирської ОДА:

«На стадії формування обласного бюджету на 2011 рік, окремого пункту, щодо виділення коштів на будівництво зазначеного об’єкту не передбачено. У процесі виконання обласного бюджету будуть вишукуватися можливості для подальшого фінансування будівництва. Це, у першу чергу, може бути перевиконання обласного бюджету, або перерозподіл фінансів між видатковими статтями. Очевидно, що у першому кварталі гроші точно не надійдуть. Тому коли будуть профінансовані подальші будівельні роботи з будівництва у Житомирі планетарію та фондосховища Музею Космонавтики, я відповісти не можу…»

Віктор Умінський, начальник управління капітального будівництва житомирської міської ради:

«На даний момент у міському бюджеті відсутні кошти на фінансування будівництва цього об’єкту. Порядок денний наступної сесії міської ради ще не сформований. Можливо, саме тоді і буде вирішуватися, поставлене вами питання».

Едуард Кругляк, голова правління Благодійного фонду Михайла Заславського:

«Звичайно, наш фонд буде здійснювати подальшу фінансову підтримку будівництва. Але це питання буде вирішуватися лише тоді, коли обласна влада почне виділяти гроші на продовження робіт. Ви що, сподіваєтеся, що фонд Заславського повністю за власний кошт будуватиме цей планетарій? У нас були і залишаються домовленості – коли виділяє гроші держава, тоді підключаємось й ми!».

Володимир Нікулін, генеральний директор асоціації «Житомирський моноліт», якій доручено будівництво фондосховища та планетарію музею Космонавтики у Житомирі:

«На початку будівництва нам було виділено 280 тисяч гривень. Освоєння цих коштів відбулося у листопаді 2010-го року. Нами вже забетоновані буроін’єкційні сваї, зроблений залізобетонний ростверк (бетонна балка, яка з’єднує вертикальні елементи будівельної конструкції). На цьому роботи зупинилися, оскільки гроші були повністю освоєні. Як мені відомо на цей рік фінансування поки немає, тому ми з цим об’єктом не працюємо. Сподіваюсь на те, що ті, хто починав це будівництво знайдуть гроші для його продовження і ми одразу ж візьмемось за роботу».

Отож, як бачимо, будівництво «символу початку відновлення культури і науки в Житомирі» зупинилося, ледь-ледь розпочавшись. Євро-2012 тут, очевидно, вже й не пахне… А шкода. Не знаю, може це нездійснене бажання, але так хочеться, щоб наші житомирські владоможці якомога менше використовували одне з основних правил української політики – «головне – прокукарікати»…

Фото: 20 хвилин

Сергій ФЕЩЕНКО Репортер Житомира