“Криголами не плавають у болоті”: Ліна Костенко раптово перервала свій творчий тур по Україні і у Житомир не приїде

Її зустрічі з читачами Кривого Рога та Острога відсуваються на невизначений термін, а львівські зустрічі — скасовуються. Про своє рішення Ліна Костенко сповістила 9 лютого Іванові Малковичу, директорові видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».

Відповідно, відсувається на невизначений термін і запланована зустріч у Житомирі. Організатори житомирської зустрічі з розумінням ставляться до рішення письменниці і вимушені повністю скасувати заплановану подію.

Однак наразі ми не припиняємо переговорів щодо приїзду Ліни Костенко до Житомира в рамках інших літературних проектів.

Повернути придбані квитки на творчій вечір з Ліною Костенко можна за адресами: вул. Вокзальна, 14, «ІНФОРУМ», тел: (0412) 468-760 та вул. Московська, 24-Б, 2-й поверх, «КНИГОМАНІЯ», тел: (0412) 422-539, (097) 648-73-18

Каталізатором такого рішення видатної письменниці стали провокативні інсинуації деяких львівських письменників, журналістів та діячів театру. Видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» просить вибачення у всіх прихильників творчості Ліни Костенко у Кривому Розі, Львові та Острозі, які так щиро й натхненно чекали на ці зустрічі.

Після надуспішних вечорів у Рівному та Києві, які пройшли у дивовижно енергетичній атмосфері, апофеозом творчого туру Ліни Костенко у рамках презентації роману «Записки українського самашедшого» стала зустріч у Харківському оперному театрі, на якій були присутні близько 2 тисяч читачів, а ще понад 1 тисяча — не змогли поміститися в залі.

«До нашого Оперного приїжджали примадонни опери і балету, зірки естради й кіно, — захоплено розповідала директорка театру, — але такого ажіотажу Харківська опера ще не бачила». У залі зібралися люди різних політичних поглядів, російськомовні та україномовні, але всіх у той вечір об’єднувала одна велика Любов — любов до творчості Ліни Костенко. Після зустрічі зал довго стоячи вітав свою Улюблену Поетесу, обличчя присутніх світилися справжнім натхненням.

Іван Малкович: У всіх містах Туру бажаючих потрапити на зустрічі було набагато більше, ніж могли вмістити зали. Хоч проводь презентації на стадіонах, — жартували організатори. Після таких вечорів дивишся на Україну трохи іншими очима. Коли, наприклад, поважна російськомовна харків’янка, прихильниця Партії регіонів, бере на себе гіпервідповідальність за проведення зустрічі тільки на тій зворушливій підставі, що колись освідчувалася в коханні саме віршами Ліни Костенко. Треба визнати й порадіти, що прозорі й шляхетні вірші Ліни Костенко лягають на душу багатьом-багатьом людям, її численні читачі не діляться за кольором політичних протистоянь. Скажімо, на вступних іспитах до тетрального інституту 80 % абітурієнтів читають саме вірші Ліни Костенко.

Об’єктивно вона є найцитованішим і найулюбленішим сучасним українським автором. До речі, дорогою з Харкова до Києва було багато планів щодо нових творчих зустрічей…»

«Але тепер я знову буду спілкуватися зі своїми читачами переважно через свої книжки», — повідомила Ліна Костенко.

Розуміючи й поділяючи обурення свого Автора, видавництво все ж сподівається, що в майбутньому з’являться можливості запланувати нові зустрічі Ліни Костенко з її солідарними і вдячними читачами.

«Я всіляко намагався переконати Ліну Василівну не переривати Туру, — зазначає Іван Малкович, — я зокрема сказав: «Ліно Василівно, ви ж бачите, що ви, мов той криголам, проламуєте штучно створену кригу українського відчуження…»

«Так, я згодна, як криголам, пробивати кригу, хоч це й дуже холодно, — відказала Ліна Костенко, — я згодна пробивати стіну, але криголами не плавають у болоті…»

Джерело: ababahalamaha.com.ua